Snart går Ola Johansson hem för gott

Kalmar Artikeln publicerades

Bokhyllorna gapar tomma, på golvet står två svarta sopsäckar. Ola Johansson har börjat förbereda sitt nya liv. Den sista november arbetar han sin sista dag som vd för Kalmar kommunbolag

Ett nytt liv väntar för Ola Johansson, vd för Kalmar kommunbolag.
Foto: Karin Asmundsson
Ett nytt liv väntar för Ola Johansson, vd för Kalmar kommunbolag.

– Det har varit fantastiskt roligt. Mycket stort ansvar, svåra utmaningar, och lätta ibland. Fantastiska medarbetare, både i bolagen och i hela kommunen. Jag är mest nöjd med att ha medverkat i en demokratisk process. Att utföra det som politiken beslutar om, oavsett majoritet är en del av demokratin,

Kalmar kommunbolag är en koncern med sju dotterbolag, Destination Kalmar, Kalmarhem, Kifab, Kalmar Öland Airport, Kalmar Science Park, Kalmar Hamn, Kalmar vatten, samt det hälftenägda Kalmar Energi. De helägda bolagen omsätter tillsammans drygt 800 miljoner kronor, och Kalmar Energi ungefär lika mycket. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott är styrelse för moderbolaget.

– Kalmar kommunbolag är ägarens verktyg att styra bolagen och se till att vi vi jobbar med de mål och uppdrag politiken fastställer. Bolagen är självständiga, vad vi har gjort är att skapa struktur, riktlinjer och gemensamma processer. Det är lite speciellt, alla bolagen har sin egen vd. Det är rätt komplext.

Han ger Kalmars politiker överlag bra betyg.

– De är lösningsorienterade, och det är roligt att jobba med dem.

Han fyller inte 65 förrän i mars nästa år, men verkar rätt nöjd med att avrunda arbetslivet ett halvår för tidigt. Hustrun har redan gått hem.

– Det känns lite konstigt att sluta, men på ett sätt lite utmanande. Jag har medvetet gått ner lite i tid, och arbetar tre dagar veckan och försöker lämna över så gott det går.

I överlämnandet ingår att rensa och slänga.

– Det är mycket gamla dokument som jag har kastat.

De sista han gör innan han går i pension är att lägga fram koncernbudget för nästa år.

–  Om jag kommer att lyckas att hålla mig borta sen? Vi får se. Det kan bli ganska skönt att distansera sig ett tag. Med tanke på alla uppdrag jag har haft har jag alltid haft jobbet med. Under de senaste tio åren har Kalmar verkligen börjat växa väldigt mycket.

I den utvecklingen har Ikea och Linnéuniversitetet varit viktiga, menar han.

– Och att vi gick ut med ett fastighetspaket 2012 när Rikshem förvärvade ett antal samhällsfastigheter och pekade ut Kalmar som en av landets 20 tillväxtorter.

Tiden han får när han inte behöver vara på arbetet ska han ägna åt familjen, första barnbarnet väntas i vår, att resa och att förbättra golfhandikappet. Vad har han i handikapp vill han inte säga, mer än att det är ”medel”. Han reser gärna till Italien och Frankrike.

– Och så är det trevligt att åka runt i Sverige, det finns otroligt mycket att se. Ur ett klimatperspektiv är det helt rätt.

Ola har arbetat mycket med att ställa om verksamheten till att bli mer klimatsmart, bland annat genom ekologiska livsmedel.

– Flyget är den största utmaningen. Politiken har gjort ett klokt beslut att blanda in biobränsle på flygplatsen, jag tror det är 5-6 procent.

Han försöker leva miljövänligt, kör en miljödieselbil men cyklar mest i vardagen, och har dragit ner på köttätandet.

Ola är född och uppvuxen i Nybro, men Kalmarbo sedan många år.

Efter gymnasiet började arbeta som försäljare och inköpare i privata företag. 1987 började han som inköpschef på länssjukhuset, och blev så småningom inköpschef för hela landstinget, med ansvar för allt från kanyler till avancerad teknisk utrustning. 1999 blev han inköpschef för Kalmar kommun och därefter fastighetschef.

– Sedan fick jag frågan om jag ville efterträda Lars Malmborg och fortsätta att utveckla bolagskoncernen och arbeta i koncernledningen.