Snart kommer ljuset också till Bergavik

Berga Artikeln publicerades
Ljuset på det nya konstgräset på Bergaviks IP dröjer. Här tränar IFK Bergas P04-lag.
Foto: Karin Asmundsson
Ljuset på det nya konstgräset på Bergaviks IP dröjer. Här tränar IFK Bergas P04-lag.

Konstgräsplanen är besiktigad och klar. Men den går inte att använda kvällstid. Lamporna är på plats, men det finns ingen el.– Vi är besvikna, säger Irma Rydasp, vice ordförande i IFK Berga.

Hon tycker att processen varit väldigt lång, och att klubben inte fått vara delaktig.

– Jag tycker att kommunen borde kunnat få med helheten. Nu kan vi inte ha fullständig kapacitet eftersom det saknas belysning. Planen är klar, men vi kan inte använda den. Nu har de sagt någon gång i november, men jag räknar inte med att det blir klart under det här året.

Hon känner sig besviken.

– Vi har kämpat i 15 års tid. Den skulle varit klart för ett år sedan, det här är droppen.

P-O Johansson är verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Det är en knepig historia. Tidig höst 2017 var vi ute med upphandling på en konstgräsplan med belysning och fick anbud som vi inte kunde acceptera. Sen gick vi med samma upphandling i december och fick ett bättre anbud. I samma veva antogs kommunens budget av kommunfullmäktige och där var det inskrivet att också A-plan ska ha belysning.

Då uppstod ett nytt problem. Den el som fanns räcker till belysning av en plan, inte två.

– Det krävs mycket högre kapacitet. Vi måste dra in mer el. Vi hade kunnat fixa konstgräsplanens belysning, men då hade vi behövt göra om nästa år för att göra belysning på A-plan. Nu bygger vi nya markskåp och någon gång i november ska det vara klart.

Han menar att det är knepigt att addera i efterhand, och att det hade blivit ännu värre om man först dragit belysning, och sedan tvingats göra om arbetet.

– Vi hade gjort bort oss då.

Marianne Dahlberg är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Jag förstår IFK Bergas frustration. Men de måste också förstå att vi gör så gott vi kan, och att man måste göra saker i rätt ordning. Vi har gjort stora investeringar där.

IFK Berga har, förutom A-laget som spelar i division, en omfattande ungdomsverksamhet med drygt 300 ungdomar upp till 16 år. A-plan har aldrig haft belysning.

Den sammanlagda kostnaden för konstgräsplanen, med belysning, samt belysning på A-plan kommer att landa någonstans mellan åtta och nio miljoner, tror P-O Johansson.