Spänd väntan när KD fick ett andra mandat

Kalmar Artikeln publicerades

Vallokalundersökningen gav Kristdemokraterna 7,5 procent. Första räkningen vid 23.00 höjde siffran till 8,6 procent. Vilket innebär två mandat, mot tidigare ett mandat.

Kristdemokraterna i länet hade samlats på Stars and Stripes i Kalmar. Och det var en jublande glad Gudrun Brunegård som fick se det preliminära resultatet. 8,6 procent är en uppgång med 2,7 procent.

– Det innebär att Sara Skyttedal och David Lega tar plats i parlamentet. Två mer olika personer än de finns knappt och de ryms inom Kristdemokraterna, säger hon.

Jimmy Loord menar att partiet lidit svårt av den senaste veckan där abortfrågan och Lars Adaktussons agerande i EU-parlamentet hamnade i fokus.

– Ett tag var vi snudd på tre mandat i valundersökningarna. Det här har varit en av de smutsigaste valrörelserna där det handlat mer om att sätta stämplar på andra än att berätta om sin egen politik, säger han.

En fråga som Gudrun Brunegård menar har gynnat partiet är dess tydlighet i kärnkraftsfrågan. Partiledaren Ebba Busch Thor rundade till exempel av sin valrörelse med ett besök på OKG där hon slog ett slag för utbyggd kärnkraft i Sverige.

Lokala valvakor: