Spanienexpert från Kalmar om terrorn

Kalmar/Barcelona Artikeln publicerades
Thomas Gustafsson, som arbetat på både Östra Småland och Kalmar Läns tidning har bott större delen av sitt liv i Spanien och Latinamerika. Han menar att de fredsälskande spanjorerna är angelägna om att visa sammanhållning efter terrordåden.
Thomas Gustafsson, som arbetat på både Östra Småland och Kalmar Läns tidning har bott större delen av sitt liv i Spanien och Latinamerika. Han menar att de fredsälskande spanjorerna är angelägna om att visa sammanhållning efter terrordåden.

– Spanjorerna är det mest pacifistiska folket i Europa. Det kommer inte att förändras av terrordåd utan finns långt in i folksjälen.

Det säger Thomas Gustafsson, journalist bördig från Kalmar, som började sin yrkeskarriär på Östra Småland. Han har under många år bott i Spanien, i såväl Barcelona som Madrid. Han är en av Sveriges främsta experter på Spanien och Latinamerika och har sedan terrorattacken i Barcelona varit flitigt anlitad som expertkommentator i svensk media. Sedan några år han bosatt i Sverige igen och pendlar mellan hemmet, Latinamerika och Spanien. Snart reser han tillbaka.

– Men vi har massor av vänner i Barcelona så det finns mycket känslor runt det som hänt säger han. Den stora känslan är att folk inte tillåter att terrorn kommer in i deras hjärnor.

– Vi är inte rädda, är vad folk säger. 100 000-tals demonstrerar och känslan är lite av samma slag som när spanjorerna protesterade mot ETA:s terrormord och kidnappningar. Solidariteten är stor.

  På den stora gatan La Rambla i Barcelona körde en vit skåpbil i torsdags i hög fart in i folkmassan. 14 har avlidit och 120 skadats. Några timmar senare skadades sex personer vid en liknande attack i Cambris, tolv mil söder om Barcelona. Polisen dödade fem misstänkta terrorister.

  De misstänkta är unga marockaner. Det är första gången sedan 2004 Spanien drabbats av en massiv attack av det som verkar vara muslimska fundamentalister. IS har tagit på sig skulden för morden.

  – Det verkar vara ett dussintal ungdomar som förletts av en galen imam, säger Thomas Gustafsson. Spansk polis är annars framgångsrik när det gäller att hålla reda på dem som radikaliserats. Kontakterna med polis i de nordafrikanska länderna är goda och man utbyter information.

  – Säkerhetsläget har varit höjt i ett år och polisen har gjort flera olika tillslag. Spanjorerna är ett solidariskt folk utan främlingsfientlighet.

  Det hittills värsta terrordådet i Europa inträffade den 11 mars 2004 i Madrid. 191 personer dödades då flera bomber exploderade på ett tåg i rusningstrafik. Enligt polisutredningen var även där de skyldiga muslimska extremister med rötterna i Marocko.

  Fakta

  Thomas Gustafsson

  Thomas Gustafsson är född 1961 i Kalmar. Han har arbetat som journalist sedan 80-talet och började sin karriär på Östra Småland den 1 juni 1985. Han har också jobbat på Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet. I många år har han varit utrikeskorrespondent med inriktning på spansktalande länder runt om i världen.

  Sitt första reportage gjorde han från Barcelona när han var 19 år gammal.

  Han har gett ut och medverkat i 20 böcker. Bland annat flera hyllade reportage- och faktaböcker om Spanien. 2005 skrev han en bok om Barcelona. Flera av hans böcker om Spanien används som referensverk vid universitet och studieförbund.

  Hans senaste bok kom ut i år; "Kuba en färd genom historien". Vid sidan av Spanien är Kuba ett av de länder han skrivit allra mest om. Fackboken "Kuba" ligger nu ute med sin fjärde utgåva.

  Han har flera gånger fått pris för sitt författarskap.

  I dag är han frilansskribent med det egna mediaföretaget TG Media och driver även Spanien- och Kubaportalerna.

  Han är gift med etnologen och redaktören Kristina och tillsammans har de en son.

  Visa mer...