Studier: Nybörjarna blev fler – och sökte lokalt

Kalmar län Artikeln publicerades

Snart drar terminen igång vid landets högskolor och universitet, och om några månader visar det sig om trenden med fler nybörjare håller i sig. Förra årets rekord slås nämligen bara av rekordåren 2009 och 2010.

Under toppåren 2009 och 2010 valde nämligen 79 657 respektive 78 386 personer att för första gången läsa en svensk högskoleutbildning, enligt siffror från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Sedan följde några år av minskat intresse från de utan föregående studier på högre nivå, men kurvan har pekat uppåt under de senaste åren.

– Från 2015 har det varit en ökning av antalet nybörjare, säger Tomas Gustavsson, utredare på UKÄ, till Nyhetsbyrån Siren.

– En trend som vi har sett under senaste tiden är att det är kvinnorna som ökar mest, inte männen i lika stor utsträckning.

Förra året var det 68 518 nybörjare som bänkade sig i föreläsningssalarna, eller läste distanskurser. Av dessa kom 1 180 personer från Kalmar län.

 

 

Kvinnorna utgör en majoritet av de som söker, med 682 sökande motsvarar de nära 58 procent.

Tre av fyra högskolenybörjare är inte helt oväntat 24 år eller yngre. Knappt 8 procent är äldre än 35.

Nära hälften, 555, av länsinvånarna började sin akademiska bana lokalt på Linnéuniversitetet. Näst populärast var Linköpings universitet med 125 nybörjare följt av Lunds universitet som lockade 63 personer från Kalmar län.

 

Flest nybörjare kommer från Kalmar, 389 stycken, och färst från Torsås, 21. Men räknat per invånare är det Oskarshamn som står ut med 6,7 promille av befolkningen som utan tidigare erfarenhet började studera vidare.

Kalmar kommer tvåa med 5,7 promille, följt av Mörbylånga med nära 5 promille. Torsås ligger kvar nära botten med knappt 3 promille, strax över Borgholms 2,8 promille.