Svensk präst åtalas i samband med stöldturné

Kalmar Artikeln publicerades
Polisens bild av allt stöldgods som lastades ut ur den gripna trions fordon.
Foto:Polisen
Polisens bild av allt stöldgods som lastades ut ur den gripna trions fordon.

En svensk präst och tre rumänska medborgare åtalas vid Kalmar tingsrätt för häleri och stölder.

Prästen är från mellersta Sverige och har jobbat som hjälparbetare bland romer. Han åtalas för häleri. Han har ingen anknytning till Stadsmissionens arbete vid lägret vid Salve.

De tre rumänska medborgarna greps av polisen i anslutning till Salvelägret utanför Kalmar i mitten av september. De misstänks för omfattande stöldturnéer och hantering av stöldgods i mellersta Sverige. De åtalas för såväl stölder som häleri.

I deras skåpbil och i den bil de fraktade på ett släp hittade polisen mängder med misstänkt stöldgods. I första hand tycks männen ha specialiserat sig på att plocka med sig dyra cyklar. Men listan på objekt är mycket lång.

  Det handlar om flera cyklar, gräsklippare, motorsåg, vinkelslip, kablar och kopparrör i mängder.

  Enligt polisen har männen under sina stöldturnéer plockat på sig mängder med gods som de sedan tagit över till Polen via färjan. Det mesta tyder på att flera sådana turer gjorts. De första dokumenterade stölderna ska ha gjorts i början av året. De sista i september.

  Även polsk polis har varit med i utredningen.

  De åtalade förnekar brott. Undantaget är en av männen som åtalas för stölder, han medger en del av det som lagts honom till last. De misstänkta stölderna omfattar en stor mängd byggverktyg.

  Den åtalade prästen, som också är partipolitiskt engagerad, har arbetat med romer under flera år och också skrivit flera debattartiklar.

  Enligt åtalet ska han ha begått häleri genom att ha låtit en 24-årig rumänsk man förvara uppenbart stöldgods hos honom. Det handlar bland annat om en dyrbar skruvdragare, samt lampor och mikrofoner och andra objekt som stulits från Tystberga bygdegård och Farmartjänst i Nyköpingstrakten.

  Den misstänkte prästen upplät ett förråd som tillhörde honom där stöldgodset fanns när polisen gjorde en husrannsakan.

  Enligt åtalet handlade det inte om ett misstag från prästens sida utan gjordes med uppsåt och för att försvåra för ägarna att få tillbaka det stulna.

  Åklagaren yrkar att de tre rumänska medborgarna utvisas och förbjuds att återvända till Sverige under fem år.

  Rättegången påbörjades under måndagen och var planerad att avslutas på onsdagen.