Sydost ställer krav på stöd

Syöstra Sverige Artikeln publicerades
Johan Persson (S) vill att kommunerna i Sydost ska få stöd för bostadsbyggande.
Foto:Eric Arenius
Johan Persson (S) vill att kommunerna i Sydost ska få stöd för bostadsbyggande.

Sverigeförhandlingen ska arbeta för medfinansiering av höghastighetsjärnvägarna, och ökat bostadsbyggande. Men bara i storstäderna.

– Jag kallar den Storstadsförhandlingen, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun, efter att han lagt fram ett yttrande, tillsammans med kollegorna i Karlskrona och Växjö till Trafikverket.

– Vi har blivit styvmoderligt behandlade och vill ha samma deal som Stockholm.

Han syftar på det stöd som i Stockholm kan innebära 10 miljarder för 100 000 byggda bostäder.

  – Jag skrev under försommaren och frågade hur mycket vi kan få i ersättning när vi bygger. Men de svarade att det bara var till för storstäderna.

  Tillsammans med Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona kommun och Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun skriver nu Johan Persson ett yttrande för att få samma möjlighet till stöd för ökat byggande.

  – Det är positivt att vi har en samlad strategi, det tror jag är nyckeln till att komma fram.

  Fram till 2034 räknar de tre residensstäderna i Sydost med att bygga 30 000 nya bostäder, och vill ha stöd på i storleksordningen 3–4 miljarder.

  – Det är en prognos, men jag tror inte at vi har tagit i för mycket, och ställs det motkrav på medfinansiering får vi ta det i en förhandling, säger Johan Persson.

  – Det upprör mig att vi inte ens får vara med vid förhandlingsbordet. En bostad som byggs i Kalmar är lika mycket värd som en som byggs i Stockholm.