Unga idrottare städar stränder

Kalmar Artikeln publicerades
 Snart skräpfritt på Oknö och Värsnäs.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Snart skräpfritt på Oknö och Värsnäs.

Nu blir det sommarfint längs stränderna på Horsö-Värsnäs i Kalmar och Oknö i Mönsterås. Det ska unga idrottare i Kalmar och Mönsterås se till i helgen.

Det är ett initiativ som kallas #Städamera som Städa Sverige och Pantamera står bakom, föreningarna har samarbetat runt detta projekt sedan 2016. 500 ungdomar från runt 25 idrottsföreningar längs framförallt östkusten ger sig ut för att städa stränderna till sommarens badsäsong, med start på lördag.

I Kalmar är det ungdomar från Calmare Lindsdals Innebandy Club som städar Naturreservat Värsnäs Horsö och i Mönsterås städar Blomstermåla IK stränderna runt Oknö.

– Projektet #Städamera med satsningen på ungdomar, idrott och miljö, passar bra in i våra långsiktiga mål för att nå ökad återvinning, säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Städa Sverige är en av idrottsrörelsen helägd ideell organisation där ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. Organisationen plockade 835 ton skräp under 2018 med hjälp av lokala föreningsungdomar. I år kan det bli ännu mer tack vare denna satsning.

– Som vanligt har vi en kö av föreningar som är startklara. Vi ser det som mycket positivt att så många ungdomar vill bidra till en renare miljö och natur. De unga som en gång plockat skräp slänger sällan skräp på marken igen, säger Mats Wesslén, vd Städa Sverige.