Jessica Rydell: Ensamkommande saknar mat och bostad

Kalmar Artikeln publicerades
Jessica Rydell menar att Kalmar kommun bryter mot lagen när man inte stöder de unga ensamkommande.
Foto: Karin Asmundsson
Jessica Rydell menar att Kalmar kommun bryter mot lagen när man inte stöder de unga ensamkommande.

Flera unga ensamkommande i Kalmar saknar stöd från samhället, och får hjälp av ideella krafter. Det säger Jessica Rydell, som menar att Kalmar kommun bryter mot lagen.

Rydell, som tidigare varit landstingsråd för Miljöpartiet, har just nu tre unga män inneboende.

I förra veckan skrev hon i en debattartikel att det finns många ungdomar i Kalmar som varken har pengar till mat eller hyra och att de får avslag när det söker försörjningsstöd.

Gruppen det handlar om är de unga som omfattas av gymnasielagen. När de fått det tillfälliga uppehållstillståndet får de personnummer, och då får de som är under 20 år 2150 kronor i månaden av CSN.

Jessica Rydell menar att Kalmar gör en annan tolkning av socialtjänstlagen än grannkommunerna.

– Flera ungdomar har flyttat till Mörbylånga eller Nybro, där de fått hjälp.

Hon menar att det är orimligt att det är ideella krafter, kyrkan och Rädda Barnen som tagit ansvar för ungdomarna, och att kommunen måste ta ansvar för dem.

– Det är bråttom. En del har inte fått pengar på två månader och har en jättetuff situation En del bor i svenska familjer, andra flyttar runt hos kompisar.

Sedan hennes debattartikel publicerades har hon fått många reaktioner. Ett par hundra har skrivit under en namninsamling, som hon tänkt överlämna till socialförvaltningen.

– Folk är jätteupprörda. Som jag ser det bryter Kalmar mot socialtjänstlagen. Det ska vara samma för alla. En av mina killar hade lånat 500 kronor av en kompis som swishat honom. Han hade sökt försörjningsstöd, men fick nej. Då står det i beslutet att det är en inkomst. Andra som bott gratis får besked att ”det kan inte uppkommit extra kostnader nu”. Det går åt lite mat med 18-åriga grabbar...

Varje månad drar hon igång en insamling på Facebook för att få ihop till mat och hyra för ungdomarna.

– Jag hoppas varje månad att jag ska slippa dra igång en ny. Hur mycket pengar som behövs beror på hur många hyror som ska betalas. Men det går bra, folk är generösa.

Totalt tror Rydell att det kanske finns 200 unga ensamkommande i Kalmar. En del har gett sig av.

– Många åker till Frankrike, Italien eller Portugal när de fått avslag här. I Frankrike skickar man inte tillbaka några unga afghaner. I Sverige är det bara 28 procent av afghanerna som får uppehållstillstånd, i Frankrike är det 85 procent. Det är pinsamt, Sverige har inte bara försökt harmoniera med EU, vi ligger i botten.

Av de tre ungdomar som bor hos Jessica har en nyligen blivit åldersuppskriven från 16 till 19 år. Den som är myndig behöver inte längre någon god man som tillvaratar ens intressen.

– Då ska man göra alla grejer själv i ett nytt system, utan backning och med ingen av myndigheterna på ens sida.

Rydell har varit engagerad i Drömhotellet, ett boende som fanns i Mörbylånga och som avvecklades förra året. Kalmar kommun stöttade den verksamheten.