Utan Elliot Carver hade det inte gått

Kalmar Artikeln publicerades

Så här under Östra Småland/Nyheternas sista klämtande timme vill jag rikta ett stort tack till Elliot Carver, även om han aldrig funnits på riktigt.

Elliot Carver är skurken i Tomorrow never dies, den 18:e James Bond-filmen som kom ut 1997.

Jag var då tolv år gammal och fullständigt begeistrad i 00-agentens alla äventyr. Pappa hade hela samlingen på VHS och jag såg dem om och om igen. Tomorrow never dies är inte favoriten, och inte ens särskilt bra. Men Elliot Carver (spelad av Jonathan Pryce) gjorde ett outplånligt avtryck.

I filmen är Elliot Carvers stora plan att med hjälp av sitt medieimperium (!), en stealth-katamaran (!!) och en borr-torped (!!!) provocera fram ett krig mellan Storbritannien och Kina för att få högre tittarsiffror (!!!!).

I en minnesvärd scen har Bond (spelad av Pierce Brosnan) tillfångatagits och Elliot Carver berättar om sina hemliga planer. Bredvid Carver syns förstasidan på morgondagens tidning på storbildsskärm och mediemogulen använder ett trådlöst tangentbord för att justera rubriken för att göra den mer slagfärdig.

Jonathan Pryce.
Foto: Grant Pollard
Jonathan Pryce.

Där och då föddes tanken i mig att bli reporter. Och bortsett från den tveksamma pressetiken, medieimperiet, stealth-katamaranen, borr-torpeden och viljan att provocera fram krig gick det rätt bra. Jag har myst vid mitt trådlösa tangentbord när jag justerat rubriker på morgondagens förstasida för att göra dem så slagfärdiga som möjligt.

En halvbra Bondfilm är kanske inte det värdigaste skälet till att vilja bli journalist. Men det inte heller det sämsta skälet, vill jag påstå.

Och utan Elliot Carvers inflytande hade jag inte fått störa en jägare med en älg i siktet på älgjaktens första dag genom att glömma stänga av ljudet på min mobiltelefon. Jag hade inte lyckats bli strandsatt i Strasbourg utan flygbiljett hem, utan hotellrum och utan pengar. Och jag hade inte fått mina anteckningar dissade av kung Carl XVI Gustaf.

– Kan du verkligen läsa det där?, frågade kungen mig när vi träffades för en miniintervju vid More biogas i Läckeby 2015.

– Haha, nu förstår jag varför det blir som det blir i vissa tidningar, sa kungen och fick till och med säpo-vakterna att dra lite på smilbanden.

I Tomorrow never dies vinner Bond genom att döda Elliot Carver med hans egen borr-torped. Fullt lika dramatisk blev inte min sorti från Östra Småland. Tack och lov.

Och tack och lov står och faller inte den lokala journalistiken med vare sig mitt eller Östra Smålands och Nyheternas deltagande. Vi dansade en sommar, nästan i ett sekel, men nu får andra föra kampen mot faktaresistensen vidare.

Jag önskar er lycka till.