Van Gogh får liv på slottet i sommar

Kalmar Artikeln publicerades
3000 av van Goghs verk ska projiceras på golv tak, skärmar och väggar på Kalmar slott i sommar.
Foto: Grande Exhibitions
3000 av van Goghs verk ska projiceras på golv tak, skärmar och väggar på Kalmar slott i sommar.

Under 37 minuter kommer Vincent van Goghs verk att projiceras på väggar, tak, skärmar och golv i Kalmar slott. – Detta är den största satsning vi någonsin gjort säger slottschefen Mimmi Mannheimer.

Redan nu presenteras sommarens stora utställning, van Gogh Alive. Bakom utställningen står företaget Grande Exhibitions, som producerat sommarens utställning om Leonardo da Vinci, och som presenterar van Goghutställningen som en upplevelse med färg, ljud och ljus.

”Glöm alla idéer om traditionella museibesök och att tassa på tå genom tysta konstgallerier för att på avstånd titta på mästerverk”.

– Det blir van Gogh i jätteformat, både på väggarna och uppbyggda väggar, säger Mimmi Mannheimer som sett utställningen i Grekland, och beskriver den som en sinnlig upplevelse där man står mitt i bildflödet.

Hela hans produktion, omkring 3000 målningar som han gjorde under knappt tio år kommer att visas.

– Vi vill ha respekt för slottet och hitta olika teman som passar, säger Mimmi Mannheimer som utlovar en helhetsupplevelse.

I Frökenrummen blir det utställning om van Goghs liv, och det ska bli verksamhet för barn och unga.

– Kanhända bygger vi upp hans sovrum för att skapa en inblick i hans liv.

På tio år, från 2008 till 2018, har slottets besökssiffror nästan fördubblats, från 59 270 till preliminärt 112 000, och entréavgifterna har ökat från fyra till tolv miljoner. Öppettiderna har också ökat, från 181 år 2011, till 266 i år.

Van Goghs solrosor kommer man att kunna uppleva i jätteformat på slottet i sommar.
Van Goghs solrosor kommer man att kunna uppleva i jätteformat på slottet i sommar.

Utställningen kommer att kosta omkring fyra miljoner kronor, två miljoner i grundavgift och sedan provision till företaget beroende på hur många besökare som kommer.

På något vis kommer utställningen att uppmärksammas också utanför slottet. Kanske blir det projektioner på slottsväggarna, eller solrosodlingar.

Precis som vid sommarens utställning om Leonardo da Vinci kommer det att bli pedagogiska program för skolever.

– Från 27 augusti till höstlovet hade vi två-tre klasser om dagen med elever som först gick en guidad tur i utställningen och sedan antingen lärde sig måla i perspektiv eller byggde fallskärmar.

Utställningen om van Gogh har visats 35 platser över hela världen, bland annat i Abu Dhabi, Shanghai och Santiago, men det är första gången den visas i Sverige. Tekniken är avancerad.

Företaget erbjuder också andra vandringsutställningar, som Alice i underlandet och 101 uppfinningar som förändrat världen.

Vincent vad Gogh, 1853 - 1890, blev berömd först efter sin död. Under sin livstid sålde han en enda målning och ansågs vara en galning. Mest känd är han kanske för sina målningar av solrosor, som finns på allt från muggar till handdukar.