Väntjänsten ska utvecklas: ”Hoppas folk vågar ringa oss”

Lindsdal Artikeln publicerades
Eivor Lilja, Väntjänsten i Lindsdal.
Foto: Andreas Yngvesson
Eivor Lilja, Väntjänsten i Lindsdal.

Väntjänsten i Lindsdal grundades för cirka tre år sedan. Under hösten satsar de på att bana nya vägar för att lindra ofrivillig ensamhet och isolering genom att anordna en studiecirkel.

Eivor Lilja är ordförande i Väntjänsten i Lindsdal och cirkelledare. Hon ser Väntjänsten som en extra trygghet.

– Jag tror inte att ensamheten är extremt hög i just Lindsdal, men eftersom jag kände till Lindsdal och har jobbat där i sju år så tyckte jag att jag hade de kontakter som jag behövde inom pensionärsorganisationer. Vi har ett växande antal äldre och med det blir det automatiskt större ensamhet, berättar hon.

Trots att det framförallt är många äldre som är i behov av tjänsten riktar den sig till alla åldrar och har auktoriserade hjälpare som skrivit på tystnadslöfte. Väntjänsten i Lindsdal är ett samarbete mellan PRO, SPF Seniorerna, Röda korsets lokala krets, Svenska kyrkan och ICA Lindsdal. Det är även de som deltar i studiecirkeln.

– Vi är 20 stycken som ställer upp med enklare tjänster och umgänge. Det kan handlar om småpromenader eller en cykelkompis. Ibland är det viktigt att bara få sitta och prata lite strunt över en kopp kaffe eller att få med sig någon till mataffären. I många fall kompletterar vi hemtjänsten och gör småtjänster i hemmen, säger Eivor Lilja.

Eivor Lilja, ordförande Väntjänsten i Lindsdal och cirkelledare
Foto: Privat
Eivor Lilja, ordförande Väntjänsten i Lindsdal och cirkelledare

Under hösten anordnas studiecirkeln med totalt tre möten och som underlag i studiecirkeln används riksmaterial som är framtaget av pensionärsorganisationerna PRO, SPF och SKPF - Tillsammans mot ensamhet. På det första mötet i oktober samlades 12 deltagare och samtalade om orsakerna till isolering. Andra träffen är den 13 november och då är även tre av kommunens tjänstemän inom omsorgen inbjudna.

– På den sista träffen kommer vi göra en idéverkstad och en plan för vad vi ska göra i Lindsdal, så att det inte bara blir prat men ingen verkstad. Till våren kommer vi dra igång ”Nya tag”-projektet, säger hon.

Målsättningen för studiecirkeln är alltså att komma fram till en konkret handlingsplan.

– Det tar några år innan djungeltelegrafen har gjort sitt, men i höst tycke jag att det har lossnat och att folk hör av sig till oss. Många kan tycka att det är lite skämmigt att våga erkänna att man är ensam, men vi hoppas verkligen att folk vågar ringa.

Eivor Lilja, Olle Persson och Karin Hardell Harrysson.
Foto: Lina Watanen/Kalmar Läns Tidning
Eivor Lilja, Olle Persson och Karin Hardell Harrysson.