Vem är det som har makt?

Maktlistan 2018 del 1 Artikeln publicerades

För sjunde året i rad publicerar nu Östra Småland/Nyheterna Maktlistan, sammanställningen över länets mest inflytelserika personer.

Själva topplistan har 50 namn. Men sedan tillkommer olika undergrupper, som gör att totalt närmare 100 personer som har en hel del att säga till om granskas.

Efter publiceringarna brukar den oförvitliga Maktlisteredaktionen få synpunkter. Både från dem som är med i rankningen, och dem som hamnat utanför. Det händer också att makttopparna hör av sig och tycker att de fått alldeles fel placering, oftast för långt ner, och argumenterar för att vi inte riktigt förstått vilket inflytande de egentligen har. Det är alltid trevligt. Vi lyssnar på alla.

***

I årets lista händer det saker bland makttopparna i Kalmar län. Valrörelse, metoo, regeringsproblem och ”hela havet stormar” i Kalmar FF. Allt påverkar vilka vi lyssnar på och vilka åsikter som ligger i tiden. Det är inte längre bara politiker och näringslivstoppar som har något att säga till om. Att vara en influencer, alltså professionell påverkare, har till och med blivit ett yrke och inte sällan ett rätt välbetalt sådant för den som har talang.

***

Regeringsbildningen har förstås påverkat utfallet i listan och det har också turbulensen i Kalmar FF. Såväl ordförande Johan Assarsson, som tvingades sluta, som styrelseledamoten Richard Teern och avgångne tränaren Nanne Bergstrand (plats 32 förra året), har funnits med på eller i närheten av listan.

Fastighetskungen P-O Persson (plats 7 förra året) tvingades så småningom också bort från styrelsen, efter 14 år. En riktig nesa för Persson, som var den som såg till att klubbens nya arena hamnade där den nu ligger.

Men klarar han sig på Maktlistan? Det får vi se längre fram.

Bloggaren och KFF-aktivisten B-G Svedjenäs (plats 42, på årets lista) är en av dem som hållit i kvasten när styrelsen rensats ut från storsponsorer. Svedjenäs har i åratal haft synpunkter på det mesta i Kalmar, nu har hans åsikter lyft honom i maktrankingen.

***

Spännande är också att olika politiska grupperingar kan enas runt idrotten. Bland dem som varit kritiska mot KFF finns såväl den socialdemokratiske politikern och valombudsmannen Linus Hellman, som den tidigare moderata politikern Karl Holst, idag verksam hos Fastighetsägarna.

***

Det kan inte hjälpas att man fascineras lite av förre landshövdingen Stefan Carlsson. 2016 fick han sparken under ytterst förnedrande former, efter att ha ringt sexsamtal för skattebetalarnas pengar. Men han kom tillbaka, till synes oberörd av hur det fnissades och tisslades bakom hans rygg. Visserligen blev det ingen plats på Socialdemokraternas valsedel i Borgholm den 9 september, även om det enligt skvallret var nära, men han anlitades ändå av de båda Ölandskommunerna för att utreda/kampanja för en enda Ölandskommun. Han kom egentligen inte fram till något mer än att saken bör avgöras av ölänningarna i en ny folkomröstning. Men att ha rest sig från den smocka han fick sommaren 2016 är inte dåligt. Han kan vara på väg in på Maktlistan igen nästa år.