Vi som vill upp på listan

Maktlistan 2018 del 2 Artikeln publicerades

Många har ambitionen att klättra i inflytande. En konsekvens kan bli att man hamnar på listan över länets 50 mäktigaste. Här är en handfull personer som är kraftigt på väg och kanske någon kommer att kunna ta sig in på listan nästa år.

Foto: Mats Holmertz

Ilko Corkovic (S)

Med Johan Persson i Kalmar som tydlig mentor har det socialdemokratiska kommunalrådet i Borgholm stärkt sin ställning på norra Öland. Till och med samarbetspartnerna är kopierade från Kalmar: Vänstern och Centern.

Foto: Birgitta Hultman

Max Troendlé (MP)

23-åringen har snabbt blivit Miljöpartiets starke man i Kalmar. Sitter med i partistyrelsen och har till och med nämnts som möjlig efterträdare till Gustaf Fridolin som språkrör för partiet. En riktig påläggskalv i den gröna världen.

Foto: Sofia Hedman

Julia Björknert och Alexandra Durne

Duon tog metoo ett steg vidare i Kalmar och arrangerade en manifestation på Larmtorget, har blivit ansiktet utåt för kampanjen i Kalmarområdet. Men vad händer med metoo? Finns avtrycken kvar om ett par år?

Samma dag som den här listan publiceras tillkännages att Björknert och Durne får Kalmar kommuns jämställdhetspris:

Foto: Mats Holmertz

Shemsi ”PapiBrahimi

Den av Kalmarhem anställde ungdomsledaren har tagit ett steg framåt. Lovade under höstens bilbränder i Norrliden att de inte utförts av unga från hans område. Under hösten startade han vuxenvandringar vid Baronen och Centralen som snabbt blev populära och fick många deltagare, bland kommunens mer kända personer.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Malin Sjölander (M)

Att Alliansen i landstinget blev halverad sedan C och L lockats till Socialdemokraternas gottebord, kan göra att Moderaternas ledare får ett större svängrum inom borgerligheten i länet. Den tidigare läraren och skattmasen är också ordförande för partiet i länet, eller förbundsordförande, som det heter på Moderatspråk.

Foto: Johan Winsell

Andreas Erlandsson (S)

Socialdemokraten som efterträdde Peter Wretlund som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn vid årsskiftet. Snubblande nära en plats på Maktlistan redan i år.

Foto: Anders Johansson

Irma Rydasp

Stark företrädare för IFK Berga. Fotbollsfamiljen Rydasp gör avtryck. Maken Peter har varit HR-direktör på landstinget. När Irma säger vad hon tycker lyssnar kommungubbarna.