Vill bygga ut kärnkraften

Oskarshamn Artikeln publicerades

Han vill bygga ut kärnkraften, satsa på skolan och på besöksnäringen, Mathias Karlsson som är Liberalernas förstanamn på riksdagslistan.

Mathias Karlsson i två versioner. Han hoppas på en plats i riksdagen efter höstens val. Han vill bygga ut kärnkraften, och satsa på besöksnäringen.
Mathias Karlsson i två versioner. Han hoppas på en plats i riksdagen efter höstens val. Han vill bygga ut kärnkraften, och satsa på besöksnäringen.

– Jag vill göra skillnad. Det är vi tillsammans som bär demokratin. Jag vill värna våra demokratiska rättigheter,

Det är tolv år sedan Folkpartiet, som partiet hette då hade en representant från länet i riksdagen, Sverker Thorén från Västervik.

– Det kan finnas en chans, trenden går uppåt. Vi har varit duktiga att förtydliga vår politik, och det blåser liberala vindar i Europa.

Annars verkar han rätt nöjd med att stanna kvar hemma i Oskarshamn, där han är gruppledare i fullmäktige, kommunstyrelseledamot och med i styrelsen för regionförbundet. Han är kommunikatör på SKB, Svensk kärnbränslehantering, och egenföretagare på deltid, där han jobbar med event och upplevelser.

– Jag började med företagande i gymnasiet, jag har haft anställda. Just nu är jag helt och hållet politiker, annars jobbar jag halvtid.

De sista veckorna inför valet är hektiska, han far och flänger runt länet.

Han brinner för miljön, och för turismen.

– Länet har potential att utvecklas ännu mer.

I somras avvecklades en av Oskarshamns tre reaktorer, och nästa sommar stängs de två reaktorerna i Ringhals. Fel, tycker Mathias.

– Jag är fortfarande för kärnkraft, och skulle gärna se fler kärnkraftverk. Det vore en väg framåt att ha möjlighet att bygga nya kärnkraftverk. Kärnkraften ger lite utsläpp, den genererar mycket el, vi tar hand om avfallet bra. Sveriges utveckling bygger på stabil elleverans från vatten och kärnkraft, och det är sorgligt att vi monterar ner kärnkraftverken i förtid. I Danmark har man tidigare köpt el från oss. Nu kommer inte den möjligheten att finnas. Istället kommer Danmark att dra igång sina kolkraftverk. Vårt parti har sagt tydligt att vi är för kärnkraft, men det är inte många som vågar säga det. Jag har informerat om kärnkraft. Jag känner mig trygg med kärnkraften, och dessutom skulle vi kunna sälja mer el utomlands som skulle kunna finansiera välfärden. I andra länder bygger man kärnkraft. Kina bygger just ny 38 verk.

En annan viktig miljöfråga för honom är Östersjön, och hur den ska räddas.

– Jag har vuxit upp här, jag hade mina morföräldrar i Stångehamn, och jag vet hur dyn i vikarna sakta men säkert stigit. När jag var barn fick man dy mellan tårna. Nu går dyn ända upp på låren, det är ett tjockt svartlager med ävja. Det är jätteskrämmande, säger han med en grimas.

Det görs olika åtgärder för att rena Östersjön, men han men att de måste gå att göra mer samordnat och effektivt.

Skolan är en profilfråga för Liberalerna. Han vill se mer resurser till skolan, men framförallt vill han att staten tar över ansvaret igen.

– Kommunerna ska inte kunna spara pengar på skolan.

Integration är också en viktig fråga.

– Det måste vara tydligare krav både på samhället och de nyanlända. Vi ska vara tydliga med vilka möjligheter som finns. De nyanlända kommer hit med hopp och glädje, men det tar alldeles för lång tid, och risken är att de tappar framtidstron. Och vi måste vara tydliga med att informera om vilka krav vi vill att de nyanlända ska leva upp till.

Mathias blev politisk aktiv 2005.

– Det som driver mig är klimat- och miljöfrågorna, och jag gick igenom partiernas program.

Han började sin politiska karriär som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden. Numera sitter han i partistyrelsen, och är med i SKL, Sveriges Kommuner och Landstings, digitaliseringsberedning.

– Jag har haft möjlighet att bygga upp en stor politisk kunskap.

Mathias var i Almedalen i somras, och såg nazistiska Nordiska motståndsrörelsen

– Det var otäckt. Det finns människor med en tydlig politisk agenda. Jag tror inte att folk inte förstår hur fort det kan gå att göra grundlagsändringar.

Kommer han in i riksdagen vill han framförallt driva frågor kring miljön, särskilt Östersjön.

– Och infrastrukturen. Vi måste ha en E 22 som fungerar. De är ett batteri med saker som måste göras.

Han hoppas på en tydlig seger för Alliansen, och en alliansregering.

– Men inget samarbete med SD. Det är tydligt och klart.

fakta

Viktigaste valfrågorna

Miljö

Skola

Integration

Visa mer...

Fakta

Mathias Karlsson

Aktuell: Förstanamn på Liberalernas riksdagslista för Kalmar län

Familj: Sambo och två barn, elva och åtta år

Ålder: 44 år

Bor: Oskarshamn

Gör: Företagare, kommunikatör på SKB, politiker

Visa mer...