Viralgranskaren Åsa Larsson lär unga att bli källkritiska

Ljungbyholm Artikeln publicerades
Åsa Larsson är viralgranskare, och lär ut källkritik på nätet.
Foto: Karin Asmundsson
Åsa Larsson är viralgranskare, och lär ut källkritik på nätet.

– Ser du något på nätet: Var skeptisk och kolla upp. Lär dig söka på bilder. Och tänk innan du trycker på delaknappen. Det är viralgranskaren Åsa Larssons viktigaste budskap. Under onsdagen var hon i Södermöre och Torsås och föreläste för högstadieelever.

För eleverna berättade hon om pappan som la ut en efterlysning på sina barn på Facebook, och den delades och delades av snälla människor tills pappan hittade dem. Men mamman och barnen hade flytt från honom och levde under skyddad identitet och tvingades fly igen. En bortsprungen hund efterlystes och kom tillbaka, men flera år senare började snälla människor efterlysa den igen.

– Dela bara efterlysningar från polisen och Missing people, och fundera på vad konsekvenserna blir.

Hon berättade om sajten Viralking, som klipper och klistrar, och som avslöjats med falska nyheter men fortsätter ändå, och om mannen i Östersund som tar texter från humorsajter och satirsajter och lägger upp texterna som de vore sanna.

Newsner är en annan sajt som klipper och klistrar, och som publicerar påhittade historier som aldrig hänt.

– Istället för att skriva ”förlåt vi hade fel” lägger de till en textrad om att ”just den här historien är fiktiv”.

Åsa Larsson berättade om kvinnan som valsat runt som svensk fattigpensionär. Men kvinnan var den amerikanska Instagramstjärnan Grandma Betty, numera död. Kvinnan som påstods blivit misshandlad av tre invandrare hade i själv verket ramlat på boendet sedan hon inte hade velat störa personalen när hon skulle gå på toaletten. Båda inläggen har delats mängder av gånger. En film om att Sverige beslutat införa sextimmarsarbetsdag har delats 43 miljoner gånger.

–Vi väljer att tro på det vi tror på.

Många delar inlägg om hälsa. Som att man kan få cancer av sötningsmedlet aspartam, det som finns i bland annat läsk.

– Ja, om man dricker 2 400 burkar aspartamsötad läsk om dagen, hela livet. Tänk på proportionerna. Läs mer och lär dig känna igen konspirationsteorierna.

Åsa Larsson är en av tre journalister som 2014 startade avdelningen Viralgranskaren i nyhetstidningen Metro. Hur det blir i framtiden med Viralgranskaren är oklart sedan Metro lades ner i somras.

– Jag hade lite föreläsningar bokade. Jag vill gärna driva vidare det vi startat, vi har en dialog med företaget om det går att lösa.

Det är inte bara skolor som vill lyssna på Viralgranskaren, utan också organisationer och företag.

Viralgranskaren har belönats med Stora journalistpriset, utmärkelsen Årets folkbildare och Sociala medier-priset. Förra året gavs ”Viralgranskarens handbok” ut. Viralgranskaren har också gjort en lärarhandledning i källkritik samt lanserat Källkritikens dag den 13 mars. För de minsta har Viralgranskaren samarbetat med Bamse, UR, Utbildningsradion har gjort en webb-tv-serie för elever på högstadiet och gymnasiet.

– Det här ingår i skolbibliotekets verksamhet, säger Sabina Larsson, som är skolbibliotekarie i Södermöre.

Nästa vecka kommer eleverna i Ljungbyholm att få besök av Matilda Tonentschuk och Johanna Wanner som ska hålla utbildningar i l We Stand App, ett projekt som vill ”skapa ett schysstare klimat på nätet för unga”.