Kultur & Nöje

En bok att prata med grannar och vänner om

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Vad händer när ett samhälle faller samman, som efter tsunamin när människor får klara sig så gott de kan, isolerade från omvärlden på en ö?

Laboon

Henrik Tord

(Ordfront)

Den som läst William Goldings bok Flugornas herre, kan fundera. Än bättre är det att fundera tillsammans med Henrik Tords nya bok. Det är en bok utan nåd, tänkte jag tvåhundra sidor in i berättelsen. Det blev lite annorlunda för kärlek, omtanke och, ja, nåd blev det utrymme för. Det här är en så bra bok, att jag nämnde den i predikan och la ut lappar med författarnamn och titel med uppmaningen: Läs den. Detta är en bok i vår tid och på många sätt en bok om vår tid.

Henrik Tord startar med tsunamikatastrofen. Dykinstruktören Marko har fått upp alla på båten utanför Khao Lak. Han ser förödelse och kaos och förstår att detta är hans chans. Men chans till vad? Godhet och osjälvisk uppoffring eller självisk, kalkylerad ondska? På vilket sätt vill Marko börja om sitt och sonens liv?

Detta är tredje men helt fristående boken i serien Svart paradis. De tidigare är Kum och Lasaros tårar. I år läser jag Tord på ett annat sätt, märker jag. Jag läser boken med en fråga om den svarta litteraturen som en samtidsspegel. Är det i tider av irreguljära krig, rapporter om terroristdåd och ond bråd död och politiska skeenden som tycks hotande som vi försöker orientera oss i det mänskliga livets mörker? Läser vi för att se det kaotiska och utmana oss själva att stå det onda emot? Hoppas kan jag alltid.

    Henrik Tord är en betydande författare. Han kan nämligen skriva om det utsatt mänskliga och han kan beskriva det omänskliga.

    Det här är en bok att läsa och prata med grannar och vänner om. Sockenbiblioteket eller bokhandeln nästa!