Kultur o Nöje

Välavvägt våld när Kallentoft håller stilen

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Kriminalinspektör Malin Fors är tillbaka i Linköping efter äventyret som sambandsofficer vid ambassaden i Bangkok. Men speciellt mycket lugnare blir det inte i den östgötska metropolen.

Bödelskyssen

Mons Kallentoft

Forum

I "Bödelskyssen", om jag räknar rätt den elfte boken i serien, kastas hon och hennes kollegor direkt in i ett pågående kapardrama på Linköpings flygplats. Ett drama som egentligen handlar om en flickas självmord och vad som låg bakom det. Kapningen slutar inte alls på det sätt som alla, inklusive kaparen, hoppas och offren blir många. Det är upptakten till en skrämmande händelseutveckling och en omfattande polisjakt på den hämnare som går lös i Linköpingstrakten.

Ibland kan Mons Kallentoft i sin stil och sitt tempo tendera att bli alltför ingående när han skildrar det nakna våldet i en ond människas händer. Våldet finns också i "Bödelskyssen" men balanserar exakt på gränsen för att inte bli alltför brutalt påträngande. Det gör därför "Bödelskyssen" till en av de allra bästa böcker i serien om Linköpingspoliserna. Och nog den allra första där alkoholisten Malin Fors faktiskt håller sig nykter genom hela boken och avstår från att ta sig ett återfall i tequila även om suget då och då infinner sig.

Tanken är att det i varje fall ska bli ytterligare tre böcker om Malin Fors i den svit inspirerad av de fem sinnena som Mons Kallentoft startade med "Djävulsdoften" förra året. Det skulle i så fall bli 14 böcker med samma huvudrollsinnehavare. Det är mer än vad de flesta svenska deckarförfattare mäktar med utan att tappa fokus. Men hittills har inte Kallentoft visat några som helst tecken på att svikta. Han håller stilen. Det är helt enkelt spännande och bra sträckläsning.