Län

Marcus är årets unga raket

Kalmar Artikeln publicerades
Marcus Smith efter att ha vunnit utmärkelsen Årets raket.
Foto:pressbild
Marcus Smith efter att ha vunnit utmärkelsen Årets raket.

23-årige Marcus Smith som driver Kalmarföretaget Social view har utsetts till Årets raket av YEoS - Nätverket för Sveriges ledande unga entreprenörer.

Det var under YEoS årskongress i Jönköping som en snopen Marcus Smith fick ta emot utmärkelsen Årets raket.

– Jag blev väldigt chockad, det här är första eventet anordnat av YEoS som jag blivit inbjuden till så jag hade verkligen inte förväntat mig något pris. Jag är överväldigad.

Utmärkelsen Årets raket delas ut till den entreprenör vars företag har haft störst tillväxt under årets lopp och med en ökad omsättning på över 300 procent kammade Social view hem priset.

  – Bara på ett år har vi gått från en omsättning på strax under två miljoner till nästan tio miljoner, säger Marcus Smith.

  Östra Småland/Nyheterna besökte Social view så sent som i mars i deras nya fräscha lokaler i landstingshuset på Kvarnholmen. Bolagets affärsidé är att hjälpa företag att synas i sociala medier.

  – Vi brukar säga att vi vill förändra sättet företag marknadsför sig på. Hur man bygger relationer med kunder via sociala medier, säger Marcus Smith.

  När undertecknad intervjuar Marcus Smith över telefon sitter han på en cykel, han är ständigt på väg, precis som hans företag. En anledning till varför företaget växer så fort

  – Vi står aldrig stilla, just nu står vi inför en jätteexpansion. I januari i år öppnade vi ett kontor i Stockholm och innan året är slut vill vi växa till 25 anställda.

  – Sen kan man inte understryka för mycket att vi valde rätt bransch att gå in i. Sociala medier är en bransch som håller på att explodera.

  Marcus bästa tips till unga entreprenörer som vill lyckas är att innovera i sånt som inte andra tänker på.

  – Det gäller att leta där ingen annan letar. När jag och min kompanjon ( Andreas Bengtsson) sa att vi ville satsa inom marknadsföring möttes vi av mycket skepticism. "Det där kräver minst tio års erfarenhet", sa många, men då hittade vi det här kunskapshålet som var sociala medier och därifrån har vi sen kunnat bygga.

  Marcus är född i Laholm på västkusten, men flyttade i unga år till Kalmar med sina föräldrar.

  På gymnasiet gick han och läste till automationstekniker på Lars Kaggskolan och direkt efter studenten startade han sitt första företag.

  – Många tror att man behöver gå ekonomi för att starta företag, men det räcker att ha ett driv. För mig har det handlat om att vilja förändra någonting, att se möjligheterna som inte andra ser.

  Fakta

  Marcus Smith

  Född: Laholm

  Bor: Kalmar och Stockholm, pendlar mellan städerna.

  Familj: Mamma och pappa. Yngst i en syskonskara på sex, har tre bröder och två systrar.

  Gör: Ägare och vd för Social view.

  Gör på fritiden: Jobbet är min fritid. Jag och mitt team försöker ha jäkligt skoj varje dag, det är kanske den främsta drivkraften av alla. Vi vill inte känna någon måndagsångest.

  Visa mer...