Län

"Vinodling i Sverige har framtiden för sig"

Beteby Artikeln publicerades
Eva Gustafsson i vingården. Här odlas 3 500 vinstockar. – Vi har två blåa druvsorter som vi gör rött och rosé på och en grön sort som vi gör vitt på, berättar Eva.
Foto:Andreas Bendroth
Eva Gustafsson i vingården. Här odlas 3 500 vinstockar. – Vi har två blåa druvsorter som vi gör rött och rosé på och en grön sort som vi gör vitt på, berättar Eva.

Den kalkrika marken, närheten till kusten och de många soltimmarna fick Eva Gustafsson på Öland att våga satsa. Sedan 2001 driver hon egen vingård i Beteby, strax söder om Mörbylånga.

Vi besöker Eva i vingården som med sina 3 500 vinstockar på drygt en hektar sträcker sig ner mot Kalmarsund.

Det är molnigt, men hyfsat varmt för att vara sommaren 2017.

– Kylan har gjort att blomningen kommit i gång lite senare i år, men annars tycker jag att säsongen har varit som vanlig. Att vi har många soltimmar hjälper till. Sen har vi valt att ha öppen mark mellan odlingarna. Det gör att stenarna på marken värms upp och att temperaturen i sin tur höjs på vingården.

  Eva och hennes familj är sjätte generationen jordbrukare. Gården i Beteby har anor sedan 1700-talet. Innan Eva blev vinbonde odlade hon spannmål,men även en del specialgrödor som dill, broccoli, bönor och ärtor.

  – Sen började jag även med kryddodling. Jag märkte att medelhavsväxter trivdes här och det fick mig att börja fundera på det här med vingård.

  Intresset för viner fick hon med sig efter att i 12 år jobbat på Systembolaget i Mörbylånga.

  – Man blev nyfiken på historien och arbetet bakom de viner som såldes.

  De första rankorna planterades 2001, men det var först 2004 som Eva kunde göra sin första skörd.

  – Det tar tre år innan vinstockarna har etablerat sig tillräckligt starkt i rotsystemet. Så under de första tre åren tar man bort druv-anlagen. Det kan känns lite hårt men är en investering för framtiden.

  2006 släpptes de första egna vinerna på Systembolaget. Eva gör både rött vin, vitt vin och rosé.

  – Vi har två blåa druvsorter som vi gör rött och rosé på och en grön sort som vi gör vitt på.

  I vingården ser dock alla druvor gröna ut för tillfället.

  – Men de kommer börja skifta färg nu i augusti.

  Druvsorterna man har valt är anpassade till nordligare klimat med en kortare mognadstid.

  I oktober samlas släkt och vänner till skördefest

  – Då skördar vi allt för hand och plockar som galningar.

  Skörden fraktas sen till vineriet en 6-700 meter bort.

  Vineriet ligger på föräldragården och stod klart 2015.

  – Det är en gammal lada som vi har gjort om.

  Innan vineriet på gården stod klart hyrde man in sig hos Wannborga vingård utanför Köpingsvik. Men nu sker alltså både vinodlingen och vintillverkningen på den egna gården.

  – I framtiden hoppas vi också kunna fälla ekträd från den närbelagda ekskogen och tillverka ekfat på egen ek. Det vore intressant att se vad öländsk ek kan ge för smak till vinet.

  För att lära sig mer om vinmakeri har Eva haft hjälp av mentorer från Spanien.

  – De senaste åren har vi fått hjälp av en vinexpert från Madrid. Det betyder jättemycket för oss och vi lär oss mycket om såväl odling som producering och analys av vinerna.

  Annars är det en utmaning att driva vingård i Sverige då det inte finns så mycket erfarenhet än.

  – Men jag tror kunskapen även i Sverige kommer att växa. Det finns redan i dag rätt så stora vinodlingar nere i skåne och med de klimatförändringar som sker så tror jag att vinodlingen i Sverige har framtiden för sig.

  Men i dagsläget är den förbjudna gårdsförsäljningen ett hinder för lönsamheten.

  – Vi är det enda landet i Europa där gårdsförsäljning inte tillåts. Vi har haft utländska turister på besök här som har blivit förvånade när de har fått höra att de inte får köpa.

  På frågan om svenska viner verkligen kan nå upp till samma kvalitet som viner nere i Italien och medelhavsområdet så tvekar hon inte.

  – Det tycker jag. Sen tycker jag väl inte att man ska jämför länder när det kommer till smak. Eftersom svenska viner odlas så pass högt norrut får de en högre syra och inte lika mycket druvsötma som i varmare länder, det går inte att komma ifrån. Men kvalitetsmässigt har vi inget att be om ursäkt för.

  Eva lägger mycket tid på sin vingård samtidigt som hon har en del jobb vid sidan om. Men drömmen är att kunna leva på vingården och hon har många ideér om hur hon vill utveckla den.

  – Jag skulle vilja utveckla besöksnäringen. Ta emot fler besökare på gården och ha vinprovning på plats. Det tror jag skulle betyda mycket.

  Fakta

  Rött, vitt och rosé

  Röda viner och roséviner måste göras av majoriteten blå druvor, medan vita kan göras på både blå och gröna druvor.

  Orsaken är att den röda färgen finns i druvskalen, medan fruktköttet är nästan färglöst.

  Om man pressar blå druvor och snabbt avlägsnar skalmassan från druvmusten får man ett vitt vin. Genom att låta druvmusten få kontakt med skalmassan under begränsad tid får man ett rosévin, och om man låter denna process pågå under en längre tid får man ett rött vin. Detta är också förklaringen till att röda viner oftast har en strävare smak än vita viner och roséviner.

  Visa mer...