Ett steg framåt när kungens barnbarn blir privatpersoner

Ledare Artikeln publicerades
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf visar upp sig i slottets fönster under födelsedagsfirandet av kungen på Stockholms slott. Dit är säkert alla barnbarnen välkomna även i fortsättningen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf visar upp sig i slottets fönster under födelsedagsfirandet av kungen på Stockholms slott. Dit är säkert alla barnbarnen välkomna även i fortsättningen.

Kungen meddelade på måndagen att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn i fortsättningen inte kommer att tillhöra kungahuset. Man kan föreställa sig att en och annan av landets rojalister sträckte sig efter luktsaltet.

Men sett till vad som verkligen meddelades var det knappast någon revolution där det gamla plötsligt störtades i gruset. Man får nämligen skilja mellan kungafamiljen och kungahuset.

Själva kungafamiljen lär nog hållas ihop. Den försträckte samhällsmedborgare som till äventyrs trodde att familjen nu splittrats och att prinsessan Estelles och prins Oscars kusiner förskjutits från gemenskapen kan nog andas ut.

Förmodligen blir det även i fortsättningen gemensamt julfirande och födelsedagskalas med saft och tårta samt en och annan semesterdag på Solliden och nere på franska Rivieran för den mångtaliga familjen. Sina tjusiga titlar får kungens barnbarn också behålla.

Kungens budskap var däremot att barnen till hans två yngsta ätteläggar inte kommer att vara del av själva kungahuset. Beskedet var att de fem barnbarnen varken kommer att åläggas eller förväntas utföra några formella förpliktelser. Därmed kommer de inte heller att bli försörjda av hovet.

Denna nya inriktning på kungahusets verksamhet har flera fördelar.

För det första så slipper dessa arma barn växa upp med krav på sina axlar om att vara en del av den märkliga institution som kungahuset utgör. Slipper kändisskapet lär de däremot inte göra så länge skvallerpressen fortsätter att komma ut; däremot kan de som privatpersoner välja och planera sin egen framtid. Precis som alla andra medborgare i konungariket får de försörja sig själva.

För det andra kan nu kungahuset koncentrera sig på de övriga medlemmarna, deras ansvar och olika aktiviteter. På företagsspråk skulle man nog säga att hovet fokuserar på kärnverksamheten, och dit hör knappast tronföljarens syskonbarn.

Eftersom kungen har fattat beslutet slipper kronprinsessan göra det när hon en dag äntrar uppgiften som statschef, vilket hon sett till syskongemenskapen säkert är tacksam för.

För det tredje borde det rimligen innebära att kungen i fortsättningen får svårare att argumentera för mer pengar från skattebetalarna.

Omkostnaderna för en stor familj är självfallet större än för en mindre. Sett till statsbudgetens helhet är visserligen inte det kungliga apanaget jättelikt, men några större höjningar är nu inte längre motiverade.

Lite var det nog dessutom så att kungen med sitt besked förekom den utredning som riksdagen har beställt om det framtida apanaget.

Således är det bra att statschefen nu krymper kungahuset.

Vilket är en åsikt man kan ha även om man som republikan anser att monarkin, på stark principiell grund, är en företeelse som knappast är uttryck för ett modernt folkstyre på 2000-talet.