Exit Östling, Zlatan och en isländsk vulkan

Ledare Artikeln publicerades
Leif Östling
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Leif Östling

Onsdagens besked att Leif Östlind lämnar ordförandeskapet i Svenskt Näringsliv redan innan vårens stämma kom inte särskilt överraskande.

Efter sina famösa uttalanden om skattepolitiken och avslöjandet i SVT:s Uppdrag Granskning om hans placerade pengar i ett bolag på Malta blev den gamle Scaniadirektören en för stor belastning för sin intresseorganisation

Östling frågade sig vad f-n han fick för sina skattepengar och det var säkert inte det mest genomtänkta uttalande som han åstadkommit, eftersom han framstod som en girig skattekverulant och okunnig om hur samhället fungerar.

Nog för att vi har varit vana vid att företrädare för intresseorganisationer på högerkanten brukar ha kritiska synpunkter på både det samlade skatteuttaget liksom på enskilda skatter. Men det här var något helt annat än att, vilket politiker och medborgare ständigt bör göra, fråga sig om de gemensamma skattepengarna används korrekt och effektivt.

  Man kan alltså förstå att så många människor reagerade så hårt, eftersom alla vet att det knappast finns för mycket pengar i skolan, vården och äldreomsorgen. Och de allra flesta förstår att man inte betalar skatt för eget ändamål utan för att det gemensamma, i vilket man själv är en del, ska fungera.

  Efter detta, och tillsammans med sitt försvar för skatteplanering, kunde inte Östling sitta kvar. Han stod helt enkelt i vägen för Svenskt Näringslivs möjligheter att delta seriöst i samhällsdebatten.

  * * *

  En av Leif Östlings största kritiker under skattedebatten – LO:s Karl-Petter Thorwaldsson – var dock försonlig när beskedet om avgången kom.

  ”Jag tänker inte bara minnas Leif Östling för det sätt han fick avgå på. Jag kommer att komma ihåg alla insatser han gjort för svensk industri, inte minst Scania.”

  * * *

  Som så ofta tidigare tål det att noteras att några centimeter snö härom dagen vållade kaos i kollektivtrafiken i kungliga huvudstaden.

  * * *

  Jimmie Åkesson pulveriserade i Aftonbladet i veckan moderatledaren Ulf Kristerssons naiva hållning i regeringsfrågan.

  Åkesson konstaterade torrt att man ”inte kan förvänta sig vårt stöd utan någon som helst eftergift”. Hans vapendragare Mattias Karlsson framförde samtidigt att Sverigedemokraterna inte kommer att sitta i knät hos alliansen.

  Det är ju, egentligen, så självklart att det inte borde behöva sägas. Men nu är det klargjort, och Kristersson och hans kristdemokratiska kollega Ebba Busch Thor kan sluta försöka inbilla någon att det bara är för fyrpartialliansen att regera även om de inte blir största block.

  Frågan blir nu därför hur alliansen tänker anpassa sin politik till Sverigedemokraterna för att få stöd för Ulf Kristersson som statsminister.

  * * *

  Har fortfarande svårt att förstå hur Moderaterna i Kalmar län tänkte, om de tänkte alls, när man satte fyra herrar överst på valsedeln till nästa års riksdagsval.

  * * *

  Samtidigt har länets socialdemokrater i helgen att ta ställning till ett förslag till riksdagslista med bara en enda ålderspensionär – av 35 namn.

  * * *

  Kalmar FF:s ordförande Mattias Rosenlund blir alltså ny klubbchef.

  Det är ett bra val. I rollen som ordförande har han visat sig både omdömesgill och handlingskraftig.

  Men han har en hemläxa att göra. Vid två tillfällen har han i kontakter med vår tidningsredaktion förnekat uppgifter som senare visat sig stämma. Tidigt i våras förnekade han att han skulle lämna uppdraget som mäklare. Bara några månader senare kom beskedet att han skulle sluta. Efter sommaren förnekade han information om att han skulle bli klubbchef i Kalmar FF, vilket alltså nu också visade sig stämma.

  Det är en sak att inte berätta hela sanningen. Men vill man vinna trovärdighet för det man fortsättningsvis har att framföra får man nog anstränga sig att säga som det är eller helt enkelt avstå från att kommentera det som påstås.

  Sanningen har nämligen en tendens att alltid komma fram. Vilket den nu alltså gjorde för den gode Rosenlund.

  * * *

  Svenska Dagbladet meddelade i veckan att marken utanför Friends Arena i Stockholm inte håller för tyngden av den nya Zlatanstatyn.

  Somliga såg det säkert symboliskt.

  * * *

  Tisdagens danska kommunalval slutade med att Socialdemokraterna gick fram tre procentenheter och med 32,5 procent behöll sin position som Danmarks största parti på kommunnivån.

  Detta samtidigt som Dansk Folkeparti, ett parti som möjligen kan beskrivas som en rödvit variant av Sverigedemokraterna, bara fick 8,8 procent.

  Upp för Socialdemokraterna och ned för Sverigedemokraterna – det är nog många som önskar det blev möjligt i det svenska riksdagsvalet nästa år.

  * * *

  Man både skakas om och upprörs över de många berättelser som kvinnor, i olika branscher, framför inom ramen för #metoo. Hur många skitstövlar finns det egentligen i manskollektivet?

  Samtidigt ska det bli spännande att se vilka de långsiktiga effekterna blir av denna lika viktiga som angelägna diskussion när andra frågor, så småningom, hamnar i fokus?

  Blir det förändringar i vardagen och på arbetsplatserna? Ändras beteenden och attityder hos de som uppenbart behöver ändra på rätt mycket?

  Får det några politiska konsekvenser; kan till och med #metoo bära Gudrun Schyman och hennes Feministiskt Initiativ in i riksdagen?

  * * *

  När Aftonbladet nu ger besked att man under valet inte tänker publicera annonser från Sverigedemokraterna är det inte, vilket åtskilliga på den högerextrema kanten försökt göra gällande, något ingrepp i yttrandefriheten.

  Snarare är det ett beslut som är möjligt att fatta för en ansvarig utgivare i en demokrati där vi har pressfrihet.

  * * *

  Den snötäckta vulkanen Öræfajökull rapporteras kan vara nära sitt första stora utbrott på hundra år. Polisen har stängt av näraliggande vägar och geologerna arbetar hårt.

  Efter regeringskrisen och nyvalet – nog händer det saker på Island sedan Håkan Juholt blev ambassadör.

  * * *

  Fler och fler medier rapporterar om en kris i regeringen i fråga om ensamkommande flyktingbarn ska få stanna även om de saknar asylskäl.

  Klart man väntar på besked om Socialdemokraterna och Miljöpartiet lyckas bli överens eller om det gröna partiet får lämna regeringen.

  Skulle MP lämna regeringen är det visserligen i senaste laget med tanke på att det är mindre än tio månader kvar till nästa val. Men när man kämpar för sitt liv på fyraprocentsspärren till riksdagen så kan nog ingenting uteslutas.

  * * *

  På onsdagen kom till sist så beskedet att Krigstribunalen i Haag dömde tidigare armébefälhavaren Ratko Mladic till livstids fängelse.

  ”Slaktaren från Srebrenica” dömdes för, bland annat, folkmord och brott mot mänskligheten. Bara i Srebrenica mördades under hans ledning omkring 8 000 unga pojkar och män.

  Rättvisan kom, till slut, ifatt även honom. Det var välkommet.