Inget det lär talas länge om vid lägereldarna

Ledare Artikeln publicerades

Med sedvanlig pompa och ståt, folkdräkter och arméns musikkår, öppnades riksdagen på tisdagen. Statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring var visserligen gedigen, men levde väl inte riktigt upp till de förväntningar som många – inte minst i hans eget parti – hade.

Visserligen talade Löfven både länge och väl om klimatfrågorna, glesbygdens villkor och kampen mot arbetslösheten. Det finns en berättelse omkring sammanhållning och det starka samhället som Löfven fortsätter att driva.

Det mesta som skulle sägas blev sagt. Vill någon vara lite elak kan hon eller han konstatera att Löfven fokuserade på det mesta. Särskilt positivt var att Löfven underströk den militära alliansfrihetens stora betydelse.

Men det lilla extra – den där ansatsen som med kraft slår igenom i debatten eller det där förslaget som gör verklig skillnad – saknades. Kanske ville inte Löfven stöka till det i det nya samarbetet med de två mittenpartierna utan istället uppträda riskminimerande.

Sammantaget blev det ingen regeringsförklaring som det kommer berättas länge om vid lägereldarna.

Mest besvikna kan man föreställa sig att landets kommunal- och regionråd är. Just nu sitter de och kämpar med sina budgetar för nästa år. I flera kommuner planerar man för både skattehöjningar och neddragningar.

Det hade varit klädsamt och mycket välkommet om statsministern – när hela Sveriges riksdag öppnade – gett skarpa besked om nya välfärdsmiljarder till kommunernas verksamhet. Särskilt gäller det eftersom Löfven med viss rätt kunde stoltsera med de starka statliga finanserna.

De hårt prövade lokalpolitikerna får hoppas att besked om höjda statsbidrag kommer de närmaste dagarna och allra senast i nästa veckas statsbudget.

Om inte detta blir verklighet har Socialdemokraterna gjort en budgetförhandling med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som kommer att ifrågasättas internt.

I frånvaron av politiska nyheter i regeringsförklaringen berättade även Löfven om – vilket var känt på förhand – att Ann Linde äntrar uppdraget som utrikesminister och att TCO:s ordförande Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister.

I fråga om meriter och erfarenheter står det klart att både Linde och Nordmark har goda förutsättningar att klara uppgifterna.

Statsministern gjorde också klart att den för allmänheten helt okända Anna Hallberg tar hand om de handelsfrågor i regeringen som Ann Linde nu lämnar ansvaret för.

Hur det kommer att gå för Linde, Nordmark och Hallberg står skrivet i stjärnorna. Får man tro innehållet i regeringsförklaringen gäller den ovissheten även stödet till kommunerna liksom den tidigare aviserade skatteöversyn som inte nämndes av statsministern.