Bra reform med mer tid för barnen

Ledare Artikeln publicerades
Magdalena Andersson har nu, tillsammans med Stefan Löfven, presenterat det socialdemokratiska valmanifestet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Magdalena Andersson har nu, tillsammans med Stefan Löfven, presenterat det socialdemokratiska valmanifestet.

När det återstår mindre än två veckor till valet lägger socialdemokratiska partitoppen in en högre växel. I veckan presenterade statsminister Stefan Löfven, (S), och finansminister Magdalena Andersson, (S), partiets valmanifest.

Den stora nyheten är att (S) vill införa en extra veckas ledighet för föräldrar när barnen har lov, studiedagar eller vid terminsstart.

Den moderata skuggfinansministern Elisabeth Svantesson, (M), tycker förslaget är sympatiskt. Men hon tycker skattesänkningar är att föredra. Det tycker hon och Moderaterna alltid.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker förslaget är sympatiskt och värt att diskutera. Men han vill hellre införa sex timmars arbetsdag. Även Miljöpartiet ger uppskattande kommentarer.

Mest kritisk var inte helt oväntat Ebba Busch Thor, KD, som tycker sossarna är yrvakna och mest bjuder på valfläsk. Själv har hon gett upp kravet på vårdnadsbidrag som slog helt fel när det verkade under de borgerliga regeringsåren.

Magdalena Andersson säger att reformen kostar 5,4 miljarder och den ska genomföras under nästa mandatperiod om (S) får fortsätta leda en regering. Alla stressade småbarns- och tonårsföräldrar välkomnar säkert reformen. Alla vet att barnfamiljerna lever ett stressat liv. Det så kallade livspusslet går inte ihop.

Mer tid till barnen är också en klassfråga. Medelklassfamiljerna har lättare att pussla med mer tid för barnen än vad industriarbetare och undersköterskor har. LO välkomnade S-toppens reformförslag. IF Metall är också positiv medan arbetsgivarsidan tycker vi arbetar för lite redan nu. Det har man alltid sagt när löntagare får mer semester och föräldraledighet.

Konfliktlinjerna är med andra ord de kända. S-förslaget kan kanske sätta avtryck på valdebatten resten av valrörelsen. Valrörelsen hittills behöver få mer energi för att inte väljarna ska tröttna på allt som just nu upprepas i debatt efter debatt.

Det parti eller partikonstellation som kan sätta dagordningen för valdebatten när det är tolv dagar kvar till valet har en fördel.

Det är inte första gången som Socialdemokraterna lagt familjepolitiska förslag som rör runt i en valrörelse. Det skedde också vid 1998 års valrörelse när statsminister Göran Persson, (S), föreslog maxtaxa på dagis.

Vem kan vara emot en politik som gör livet lättare för barnfamiljerna i en tid av ökad stress och press i arbetslivet?