Oacceptabelt om mediciner

Ledare Artikeln publicerades
Efter en undersökning kan SVT konstatera att det saknas livsviktig medicin på många apotek.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Efter en undersökning kan SVT konstatera att det saknas livsviktig medicin på många apotek.

Självfallet är det en oacceptabel situation att det saknas så många viktiga mediciner på landets apotek.

Sveriges Television kunde på torsdagen berätta att man undersökt apotekens lagerhållning av vissa läkemedel.

Man konstaterade att av tolv granskade läkemedel så saknades sex stycken på över hälften av apoteken. Bland annat handlar det om medicin för människor som har diabetes, astma samt hjärt- och kärlsjukdomar.

I flera fall fanns dessutom inte ersättning för de saknade läkemedlen.

För många som är beroende av mediciner är det inte ett undersökningsresultat som överraskar.

Sedan privatiseringen av apoteken genomfördes och en mängd privata kedjor släpptes in på marknaden har många kunnat berätta om att viktig receptbelagd medicin har saknats.

Antingen har man tvingats vänta på sin medicin genom att lägga in en beställning eller, vid lite mer brådskande situationer, om möjligt tvingats uppsöka ett annat apotek för att försöka få tag i det man behöver.

Företrädare för Hjärt-Lungfonden konstaterar att läget är allvarligt. ”Det kan sluta med koma eller stroke om man inte får tillgång till sitt läkemedel”, säger Kristina Sparreljung som är generalsekreterare till SVT.

Kristina Ljungros, som företräder Astma- och allergiförbundet, är inte mindre kritisk. ”Det kan vara väldigt allvarligt eftersom att folk kan få en förändring av sin astma, vilket kan leda till kronisk astma. Många av våra medlemmar är också äldre och de drabbas särskilt hårt. De kan inte springa runt till olika apotek och vet inte hur man beställer på nätet.”

Nog för att antalet apotek har blivit fler de senaste åren och visst är det så att det nu, dessutom, finns möjlighet köpa exempelvis huvudvärkstabletter i vissa livsmedelsbutiker. Och självfallet kan inte allt finnas överallt hela tiden.

Men det är knappast acceptabelt att utvecklingen, där det statliga apoteksmonopolet har brutits sönder, har skett till priset av att så mycket livsviktig medicin inte finns tillgänglig för sjuka på landets apotek.

Man kan dock konstatera att det som rapporteras om apoteken ligger i linje med en allmän utveckling där människor på allt fler områden numera ses som kunder istället för medborgare och där samhällets ansvar har försvagats medan marknadskrafterna blivit starkare.

Vinstintressena griper omkring sig allt mer och allt oftare.

Det hade varit önskvärt om inte minst socialdemokratin erbjöd hårdare motstånd mot denna utveckling och, framför allt, försökte visa vägen till en annan och mer anständig ordning.