Rätt riktning för landet

KOLUMN/Hans Bülow Artikeln publicerades
Det går åt rätt håll för landet. Hans Bülow rapporterar från en S-redaktörsträff med statsminister Stefan Löfven.
Foto:Kicki Nilsson/TT
Det går åt rätt håll för landet. Hans Bülow rapporterar från en S-redaktörsträff med statsminister Stefan Löfven.

Det går bra för Sverige. Eller rättare sagt Sverige går åt rätt håll. Riktningen är bra.

Det är måndagen efter statsminister Stefan Löfvens, S, jultal i Köping.

Han möter ett antal socialdemokratiska chefredaktörer på Rosenbad. Självklart måste han vara optimist inför valet nästa år. Sverige har problem men utvecklingen går trots allt åt rätt håll.

Regeringen Löfven har överlevt den här mandatperioden utan omval. Det var nära vårvintern 2015. Men en Decemberöverenskommelse kom emellan som borgerligheten skäms över idag.

  Stefan Löfven har visat sig vara en mästare på att manövrera i ett historiskt svårt parlamentariskt läge.

  Även om det finns en kompakt högermajoritet i riksdagen idag och risken att den är kvar även nästa mandatperiod har han hållit ihop regeringen. Och han har dessutom lyckats driva igenom 18 blocköverskridande överenskommelser. Hittills. Det är inte illa av den rödgröna minoritetsregeringen.

  Arbetslösheten sjunker för alla utom för nyanlända flyktingar.

  Stefan Lövfen accepterar inte sänkta löner och höjda hyror för småfolket, det gäller både nyanlända flyktingar och infödda svenskar.

  Latinamerikanerna som kom hit på 70-talet fick jobb, flyktingarna från Balkan på 90-talet fick också jobb och egen försörjning.

  Det kommer också de flyktingar få som kom hit 2015. Vi ska inte öka klyftorna - vi ska utjämna klyftor. Strävan efter jämlikhet är bra för tillväxt och jobb.

  S-ledaren lovade att utfärda en 90-dagars garanti för arbetslösa ungdomar inför valet 2014. Den garantin är nu uppfylld.

  Borgerliga alliansregeringen hade en bakvänd ordning som innebar att Arbetsförmedlingen satte in åtgärder efter att ungdomarna varit arbetslösa efter 90 dagar.

  Hur tänkte borgarna?

  Borgerligheten håller fast vid sina förhoppningar att Lövfen ska bort som statsminister efter valet om knappat ett år.

  Men det räcker inte att rösta mot ett regeringsalternativ och sedan hålla tyst om ett annat regeringsalternativ. Halva alliansen (M och KD) håller öppet för stöd från SD, andra halvan (L och C) håller den dörren stängd.

  Stefan Löfven påminner om att han och finansminister Magdalena Anderson, S, ärvde ett stort underskott efter åtta år med en moderatledd regering.

  Nu finns det stora överskott och ett reformutrymme på 40 miljarder. Kombinationen av högkonjunktur och regeringens investeringar har fått Sverige att växa.

  Stefan Löfven har samtidigt blivit varm i kläderna som regeringschef. Jag uppmanar honom under redaktörsamtalet att läsa Dick Harrisons biografi om Tage Erlander under kommande helger.

  Kapitlet om Wennerströmsaffären för Tage Erlander sommaren 1963 påminner väldigt mycket om Transportstyrelseaffären sommaren 2017 för Stefan Löfven. Tage Erlander avgick inte - det gjorde inte heller Stefan Löfven.

  Hans Bülow

  Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran