Rensa ut betygsflummet

Ledare Artikeln publicerades
Eleverna Emma Wallerström och Linn Björling pratar med utbildningsminister Anna Ekström (S) under ett besök på Strömbackaskolan i Piteå i vintras. Inför skolstarten denna vecka meddelar hon om ett nytt betygssystem är på väg
Foto: Simon Eliasson/TT
Eleverna Emma Wallerström och Linn Björling pratar med utbildningsminister Anna Ekström (S) under ett besök på Strömbackaskolan i Piteå i vintras. Inför skolstarten denna vecka meddelar hon om ett nytt betygssystem är på väg

I veckan ringde det in för landets skolelever. Ett långt sommarlov är slut. Det är ett alltför långt sommarlov tycker många skoldebattörer.

Men det har än så länge inte funnits någon regering som reformerat den långa sommarledigheten. Den kan bli kortare och andra lov under skolåret kan bli längre. Det är ovisst.

Med tanke på hur alltför många elever blir obehöriga till gymnasiet efter högstadiet borde det långa sommarlovet kunna erbjuda ny chans för de utslagna ungdomarna. Sommarskolor finns också i kommunerna.

Självklart ska alla elever som lämnar högstadiet få behörighet till gymnasiet. Det räcker inte med att konstatera att ungdomar är skoltrötta för att acceptera utslagning.

Alla vet att en gymnasieexamen är helt nödvändigt om ungdomarna ska klara av att få jobb på en alltmer krävande arbetsmarknad. Det kommer behövas högskoleexamen eller motsvarande också. En förutsättning för en generell välfärd är att Sverige förblir en kunskapsnation.

Ovanstående slutsatser torde alla politiker hålla med om. En likvärdig skola med studiero, med kompetenta och välavlönade lärare och goda skolledare värnar vår framtida välfärd.

Skolan är samtidigt sönderreformerad. Svenska skolan var länge världsledande. Det är den inte längre. Skolresultaten har sjunkit i internationella mätningar.

Under många år pågick en nedbrytande strid om vi hade en ”flumskola” i landet. Inte minst den liberale utbildningsministern, Jan Björklund gick till storms mot ”flumskolan.” Det hjälpte varken skolan eller Björklunds parti som numera hänger på gärdsgården.

Vi har i dag en kravskola som slår ut elever i en oroande takt. Våra ungdomar sliter hårt för att klara sina studier. De som misslyckas, oftast pojkar, behöver riktade insatser. Medelklassens och överklassens barn klarar sig alltid bättre.

Positionerna är låsta i skolpolitiken, Är det kommunaliseringen på 90-talet som sänkt skolan? Eller är det friskolereformen som sänkt den likvärdiga skolan?

Utbildningsminister Anna Ekström, S, som tillsammans med Bengt Göransson får räknas till s-regeringarnas starkaste utbildningspolitiker, vill nu ersätta krångliga betygskrav med ett nytt begripligt betygssystem. Det låter lovande för landets elever. Skolfolket välkomnar beskedet.

Skolan behöver ett långsiktigt hållbart betygssystem som är förankrat över blockgränsen.

Själv skriver Anna Ekström på Facebook: ”Otydliga kunskapskrav som varken lärare eller elever förstår ska ut ur klassrummen.”. Det är bara att hålla med.

Självklart ska svensk skola bli världsledande igen. Men det krävs en regering och en utbildningsminister som också klarar av det politiska hantverket.

Hans Bülow

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör (S) för Sydöstran