S-smockan i Göteborg

Ledare Artikeln publicerades
Att mäta 15,4 procent, i jämförelse med 2014 års valresultat på 22,4, med bara hundra dagar kvar till valet måste kännas som en ordentlig käftsmäll för partiets främsta företrädare, kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Att mäta 15,4 procent, i jämförelse med 2014 års valresultat på 22,4, med bara hundra dagar kvar till valet måste kännas som en ordentlig käftsmäll för partiets främsta företrädare, kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson.

Kaos, korruption och skandaler. Det är rubriker som omgärdat Socialdemokraterna i Göteborg de senaste åren. Och nu syns det i opinionen. Kommer valet 2018 bryta ett sekel av socialdemokratisk dominans i rikets andra stad?

Undersökningen uppmätte för första gången på länge Moderaterna som största parti med 19,7 procent, Socialdemokraterna på andra plats med 15,4 och, anmärkningsvärt nog, det nystartade missnöjespartiet Demokraterna som tredje största parti med 13,9 i väljarstöd.

Skulle detta bli valresultatet kommer Göteborg få ett radikalt annorlunda politiskt landskap.

Det är sant att man ska alltid vara försiktig med att lägga för stor vikt vid enskilda mätningar, speciellt de som använder sig av webbpaneler och har ett förhållandevis litet antal svarande som denna. Men i det här fallet är resultaten så spektakulära att inte ens Sifo själva kunde tro sina ögon.

– Det är anmärkningsvärt. Man frågar sig, är det verkligen så här? Det är väldigt låga värden, men vi har dubbelkollat dem, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Att mäta 15,4 procent, i jämförelse med 2014 års valresultat på 22,4, med bara hundra dagar kvar till valet måste kännas som en ordentlig käftsmäll för partiets främsta företrädare, kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson. Hur man än läser det och hur diskutabel tillförlitligheten än anse vara, kan inte resultatet ses som något annat än ett stort misslyckande.

Mätningen sätter fokus på tidigare skandaler och kommer att vara en black om foten på partiet hela vägen fram till valdagen. Det är en symbol som redan på förhand utmålar Socialdemokraterna till förlorare.

Men det finns ett antal lärdomar som socialdemokrater över hela landet kan dra nytta av.

Det första är att även om de allra flesta röstar på vad ett parti ska göra framåt, inte vad de har gjort bakåt, så behöver man ha ordning på torpet. Förtroende byggs inte bara genom att leverera det man lovat utan också att göra det på rätt sätt.

Vidare behöver man kunna tala klarspråk med väljarna. Den misslyckade kommunikationen kring tågtunneln västlänken har underblåst inte mindre än tre missnöjespartier i Göteborg.

Endast rak kommunikation kan överbrygga gapet mellan medborgare och politiker, som i dag upplevs som större än någonsin. Kan man inte göra det så lär vi få se fler missnöjespartier.

Sist, men inte minst, behöver man ha en fungerande successionsordning för att få fram nya företrädare. Ofta är politiken tätt sammankopplad till enskilda personer, i det här fallet Göran Johansson. Efterträdare behöver få rätt stöd för att kunna etablera sig själva.

Inte minst är det viktigt på orter där politiken har dominerats av ett fåtal personer under lång tid.