Tandblekning, votering och gröna kläder

Ledare Artikeln publicerades

I samband med tisdagens regeringsombildning – där bland annat TCO:s ordförande Eva Nordmark utsågs till arbetsmarknadsminister – slog det mig att hon faktiskt inte är den ende TCO-ordförande som blivit statsråd.

Räknar jag rätt har det varit två tidigare: Lennart Bodström som 1982 blev utrikesminister och Björn Rosengren. Rosengren hade dock ett mellanspel som landshövding i Norrbotten innan han år 1998 blev näringsminister.

I regeringen sitter dessutom en tidigare ordförande för Saco, nämligen Anna Ekström.

Däremot får vi – har en god vän upplyst mig om – gå tillbaka ända till år 1936 för att finna en LO-ordförande som blivit statsråd, då Albert Forslund blev utnämnd till kommunikationsminister.

Något förklaras det kanske av att en LO-ordförande har en något tyngre ställning i arbetarrörelsen är ett statsråd och rimligen ses helt jämställd med Socialdemokraternas partiordförande.

* * *

Det är alldeles utmärkt att LO och arbetsgivarorganisationen Almega nu gör gemensam sak och kräver större satsningar på arbetsmarknadsutbildning.

En situation många arbetsgivare har svårt att hitta utbildad arbetskraft samtidigt som arbetslösheten har etablerat sig på nästan sju procent är djupt otillfredsställande.

Vi får väl se vad regeringen svarar i sin statsbudget som presenteras nästa vecka.

* * *

Den tidigare liberale partiledaren Jan Björklund är nu alltså tillbaka i tjänst – som den reservofficer han tydligen är.

Senaste dagarna har den tidigare majoren synts i gröna kläder. Beredd att avlossa en salva har ju Björklund alltid varit.

* * *

Satt i tisdags kväll på Guldfågeln Arena i Kalmar och bevittnade hur Sveriges U21-landslag i fotboll fick stryk av Irland med kristallklara 3-1. Säg så här: Svenska landslaget gjorde verkligen ingen bra reklam för sitt fotbollskunnande.

* * *

Lite i skymundan presenterades i tisdags den nya EU-kommissionen där Sveriges Ylva Johansson blir ny kommissionär med ansvar för bland annat migrationspolitiken.

Fast hur den nye grekiske kommissionären Margaritis Schinas ska få timmarna att gå på jobbet kan man ju undra. Han ansvarsområde är ”skydd av den europeiska livsstilen”.

* * *

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke missade alltså, om man får tro medierna, drygt sju av tio voteringar i riksdagen under det senaste riksdagsåret.

Ska hon göra skillnad i politiken får man ju hoppas att närvaron EU-parlamentet de kommande åren blir något bättre.

* * *

Riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint (M) från Värmland har enligt lokala medier försökt dra av kostnader för tandblekning i deklarationen – och, naturligtvis, fått avslag.

Ibland undrar man hur vissa tänker. Svaret är väl att de inte tänker alls utan bara blundar och hoppas på det bästa.

* * *

Som vanligt gick det att ta del av riksdagens högtidliga öppnade i TV. En av sändningens roligaste ögonblick var när Stefan Löfven i sin regeringsförklaring meddelade att förbud mot mobiltelefoner på lektionstid i skolan kommer att införas.

Då vände sig finansminister Magdalena Andersson mot skolminister Anna Ekström – båda för dagen uppklädda i folkdräkt – och gav henne sitt bredaste leende medan Ekström svarade med en myndigt ordningsam nickning.

Klart att man undrar vilket statsråd som har syndat genom att inte ha ljudlöst på mobilen under ett nyligen genomfört regeringssammanträde.

* * *

Nästa vecka ser man fram emot att läsa begåvade Håkan Svärdman som är ny medlem i gänget av fristående kolumnister på ledarsidan.

Han är samhällspolitisk chef på Forena, som är försäkringsbranschens fackförbund.

* * *

Göteborgs kommun rapporteras ha ekonomiska bekymmer. Som svar på denna svåra utmaning skickades nyligen 270 kommunala ekonomer till en exklusiv konferensanläggning.

Kostnaden för att diskutera bristen på pengar blev, enligt medier, över 620 000 kronor.

Om kommunen fick valuta för pengarna återstår väl att se. Annars är vi ju några som kan hjälpa till med åtminstone ett förslag på besparing.

* * *

Moderaterna slår nu följe med Sverigedemokraterna och skrotar målet för biståndet om en procent av bruttonationalinkomsten.

Dessutom har redan Ulf Kristersson tagit Jimmie Åkessons parti i hand i fråga om ett tak för asylmottagande.

Det leks Följa John på högerkanten i svensk politik.

* * *

Regeringen föreslår nu att uttrycket landsting ska bytas ut mot region i en rad lagar, vilket har sina poänger eftersom det inte finns några landsting längre.

Nu väntar vi bara på att den stora intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting ska byta namn. Annars undrar man ju vem SKL egentligen företräder.

* * *

Den tidigare statsministern, Göran Persson (S), har naturligtvis alldeles rätt när han säger att frågan om värnskatten borde ha diskuterats i ett större skattepolitiskt sammanhang och att frågan om de ojämlika kommunalskatterna också borde ha funnits med.

* * *

När Margot Wallström i tisdags gjorde sin sista dag som utrikesminister var det exakt på dagen 16 år efter att Anna Lindh blev knivskuren på varuhuset NK i Stockholm.

* * *

Utnämningarna av Eva Nordmark till arbetsmarknadsminister och Ann Linde till utrikesminister läckte ut i medierna innan Löfven presenterade dem.

Undrar vad som egentligen hände där.

* * * *

Donald Trump sparkar sin nationella säkerhetsrådgivare.

Finns det någon i Vita Huset – förutom Trump själv – som ännu inte har fått foten och bytts ut?

* * *

Beteendevetaren som i Aftonbladet öppnade för en diskussion om att göra det möjligt att äta människokött, som svar på klimatkrisen, fick i alla fall en rejäl rubrik.

* * *

LO:s stora jämlikhetsutredning har nu presenterats. Den ska man ju försöka ta sig igenom endera dagen.

Känner man LO och de personer som under en längre tid har jobbat med den rätt lär det finnas mycket matnyttigt.

* * *

Nog känns det i luften, framför allt på kvällen, att det har blivit lite höstligare.

Men man får ta det med jämnmod och konstatera att även hösten har sin charm.

Även om det finns andra årstider som är betydligt bättre.