Varsel, väder och vinst i välfärden

Ledare Artikeln publicerades

Läser att den stora trafiklösningen som går under namnet Förbifart Stockholm försenas flera år samt blir åtskilliga miljarder dyrare.

Egentligen borde ingen bli förvånad.

Stora investeringar av detta slag brukar nästan regelmässigt bli både försenade och dyrare. Motsatsen hade snarare överraskat.

* * *

All respekt för skidåkaren Charlotte Kalla som fortsätter säga nej till att göra spelreklam.

* * *

Tänk att en grupp högerextremister, med kopplingar till nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, i helgen fick tillstånd att demonstrera på – av alla platser – Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

* * *

Visserligen är reklam i Sveriges Television otillåten.

Men sällan har väl Kalmar som turistmål fått bättre uppmärksamhet, kalla det kanske för reklam, än när SVT:s program Allt För Sverige nyligen sändes.

De fantastiska bilderna på ett soldränkt Kalmar slott med omgivningar måste vara värda hur mycket som helst.

* * *

I veckan, närmare bestämt den 6 november, var det 138 år sedan som August Palm höll sitt banbrytande anförande Hvad vilja socialdemokraterna.

En frågeställning som nog många, särskilt i tider som dessa, fortfarande känner är aktuell.

* * *

Med tanke på de stora nedläggningar som sker, de många uppsägningar som genomförs och alla krisrubriker som publiceras är det inte konstigt att många anställda nu flyr Arbetsförmedlingen.

När till och med Liberalerna vill ha samtal med partiledarna från de partier som ingår i Januariavtalet om det som nu händer i verksamheten har det gått väldigt långt.

* * *

I anslutning till beskedet att LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inte ställer upp för omval hörs röster från höger om att banden mellan LO och Socialdemokraterna borde kapas.

Det har ju dessa borgerliga apologeter allt rätt i världen att tycka.

Men det tål att påminnas om att frågan om den facklig-politiska samverkan avgörs av medlemmarna genom en ordning som kallas för demokrati.

* * *

Det tillhörde århundradets mest förutsägbara besked att arbetsgivarna tycker att de industrifackliga kravet om lönehöjningar på tre procent för nästa år är alldeles för högt.

* * *

Noterar att flera ekonomer välkomnar att Magdalena Andersson vill ha ett balansmål för finanserna istället för dagens överskottsmål.

Några tycks till och med vilja att finansministern går längre och mer aktivt underbalanserar budgeten för att kunna satsa och investera i dåliga tider.

Men det också precis vad ett balansmål innebär: möjlighet att gå med underskott när konjunkturen är dålig i förening med överskott när konjunkturen är bra – bara alltsammans går plus-minus-noll över tid.

* * *

Klart att det är oroande att industrins orderingång, enligt Statistiska Centralbyrån, minskar.

Visst är det fortfarande ett visst drag i världsekonomin med tanke på att orderingången från utlandet det senaste året har ökat med 4,5 procent.

Men från hemmamarknaden har den samtidigt sjunkit med hela 8,6 procent.

* * *

Nu drar det ihop sig. Snart får vi veta vem som blir regionstyrelsens ordförande efter Anders Henriksson (S).

* * *

I valrörelsen för drygt ett år sedan menade KD-ledaren Ebba Busch Thor att det knappast ens på 20 år skulle bli aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Enligt Kristdemokraternas tideräkning går tydligen 20 år väldigt fort.

* * *

Frågan om vinst i välfärden; har den helt försvunnit ur den politiska debatten?

* * *

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm varslade på onsdagen 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.

Som man brukar säga: gräset är inte alltid grönare på andra sidan, och alldeles särskilt inte i det borgerligt styrda region Stockholm.

* * *

Har aldrig, och kommer aldrig, tro på löften om att patienterna inte kommer att drabbas – budskap som nu kommer från Karolinska sjukhuset – när så stora varsel som detta blir verklighet.

Det skulle nämligen betyda att de 600 anställda som nu försvinner från sjukhuset inte har betytt något för verksamheten.

* * *

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg dömdes i tingsrätten till tre års fängelse för diverse ekonomiska oegentligheter.

En stor del av pengarna hamnade, enligt åtalet, i fotbollsklubben.

Det vore orimligt om detta ekonomiska fusk inte fick några som helst konsekvenser för fotbollsklubbens allsvenska status.

* * *

Sett till hur det snörvlas och hostas lite överallt kan man ju konstatera att man i alla fall inte är ensam om sin höstförkylning.

* * *

Avgående Karl-Petter Thorwaldsson säger att han inte är intresserad av att ta över när Stefan Löfven lämnar som socialdemokratisk partiledare.

Erfarenheten säger att den typen av uttalanden ska man ta med den nypa salt de förtjänar.

* * *

Tar man bara 23 poäng brukar man regelmässigt åka ur fotbollsallsvenskan med dunder och brak.

Men för Kalmar FF:s del räckte det, trots allt, till en kvalplats. Returmatchen mot Brage spelas på söndag.

* * *

Efter lite funderade kom jag ändå fram till att november, i viss konkurrens med december, januari och februari, är den sämsta vädermånaden.

Blött, rått och blåsigt.

Det är en tid på året att härda ut.