Vi har inte sett det sista av ”Kålle”

Ledare Artikeln publicerades
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lämnar uppdraget i samband med sommarens LO-kongress.
Foto: Jessica Gow/TT
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lämnar uppdraget i samband med sommarens LO-kongress.

Åtta år som LO-ordförande fick räcka. På tisdagen gav Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson besked att han lämnar uppdraget vid sommarens LO-kongress.

Den jovialiske smålänningen, med bakgrund som ordförande i både SSU och ABF samt ombudsman på IF Metall, är enligt vad han säger trött på att svinga klubban.

Hade han kandiderat för en ny fyraårsperiod som LO:s ordförande fanns enligt honom själv en risk att bli en så kallad ”lame duck”. Han vill inte att hans organisation tappar fart.

Naturligtvis är det svårt att på ett rättvist sätt sammanfatta en persons gärning när det kommer ett lite överraskande men fullt logiskt avgångsbesked – särskilt som vederbörande har mer än ett halvår kvar i ämbetet.

Men det går inte att komma ifrån att Thorwaldssons tid i LO-borgen på Norra Bantorget knappast har varit någon dans på rosor.

Han har haft en mer färgstark profil i debatten än sin företrädare Wanja Lundby-Wedin. Med viss skicklighet har han balanserat mellan att å ena sidan tillvarata LO-medlemmarnas intressen och å andra sidan företrätt det socialdemokratiska partiet i det verkställande utskottet.

Löntagarna har under hans år som LO-ordförande fått reallöneökningar. Sysselsättningen har stigit men arbetsmarknaden har blivit hårdare.

Under ”Kålles” tid lyckades visserligen Socialdemokraterna vinna tillbaka regeringsmakten, men partiet har samtidigt tappat stöd bland just LO-medlemmarna.

Nöjd är han säkert inte med att LO-samordningen inför avtalsrörelsen sprack.

Thorwaldsson är dock bara 55 år när han lämnar tjänsterummet i sommar. För en person som ”Kålle” är det alldeles för tidigt att gå i pension.

Någonting säger att vi inte har sett det sista av den gode Thorwaldsson när han efter LO-kongressen tar farväl av medarbetarna i LO-borgen.

Snarare lär det komma tillfällen då han, med sitt osvikliga politiska väderkorn, kommer att få säte och stämma vid maktens bord.

Man kan nämligen vara alldeles förvissad om att Thorwaldssons namn kommer att luftas nästa gång som statsministern planerar en regeringsombildning.

Eller när Stefan Löfvens tid som partiledare har runnit ut och säkert även när partisekreteraren Lena Rådström Baastad ska ersättas.