Ägaren efter förödande branden: ”Känns förskräckligt”

Fliseryd Artikeln publicerades
Vad som finns kvar av byggnaden
Foto: Johan Winsell
Vad som finns kvar av byggnaden

Natten mot söndagen brann en ladugård i storleken av en mindre fotbollsplan med tillhörande lägenhetsbyggnad på ett 10 tal lägenheter ner till grunden utanför Fliseryd. Branden tog fart i ladugården som används för förvaring och spred sig sedan vidare till lägenhetskomplexet.

Det var en förbipasserande som larmade SOS strax före klockan 21.30. När räddningstjänsten kom på plats var ladugården redan övertänd.

Lägenheterna var bebodda av gästarbetare som under kvällen haft någon form av tillställning.

– Det är rörigt på platsen och vi vet inte om någon är kvar i byggnaden. Så prio ett nu är att se till att lägenheterna är evakuerade, sa Evelina Olsson på polisens länskommunikationscentral.

Klockan 22.45 hade räddningschef i beredskap kallats in och ett 25-tal personer jobbade med att släcka branden. Ett tiotal av räddningstjänstens fordon var också på plats.

– Det är lite besvärligt med vind och så, så det är inte under kontroll än, uppgav Morgan Olsson, räddningschef i beredskap.

Stefan Berkeby från räddningstjänsten berättar om branden
Foto: Johan Winsell
Stefan Berkeby från räddningstjänsten berättar om branden

Precis före klockan 23 lämnade polisen uppgifter om att fem personer ska ha varit i byggnaden men att de kunnat ta sig ut själva.

– Det ska inte vara några personskador, men det ska göras ett extra sök för att vi ska vara helt säkra på att ingen är kvar i byggnaden, sa Evelina Olsson.

Efter ytligare sökningar uppgavs alla personer funna och i säkerhet, ambulans var på plats och gjorde uppcheckning men ingen behövde föras till sjukhus.

Byggnaden blev totalförstörd.

– Det var för sent och förutsättningarna var för dåliga för att klara av det hela, säger Morgan Olsson.

Claes Cedergren, ägaren av byggnaden, är bedrövad.

– Det är en anrik gammal byggnad sedan 1915 som är totalt nerbrunnen så det känns förskräckligt, säger han.

Han berättar att ladugården var som ett stort magasin och att det inte bara var ladugården som brann ner.

– Vi hade ett gym och lägenhetsrum som var ihopkopplat.

Enligt Claes Cedergren har lägenheterna varit bebodda till och från, oftast av arbetare med anknytning till hans egna företag. Han misstänker att det ska ha börjat brinna 10 meter upp i anknytning till en flispanna och att någon form av värme eller gnistbildning spridits från skorstenen.

Polisen kan inte utesluta att branden var anlagd och har upprättat anmälan om misstänkt mordbrand. En teknisk undersökning ska göras, men eftersom det fortfarande brann på söndagseftermiddagen är det oklart när den kan göras.

– Det behöver ju ha kallnat, så det blir nog inte imorgon (måndag, reds anm.) utan tidigast tisdag, tror Catarina Brandt, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.