"34 skadades när Iran angrep USA-bas i Irak"

USA/Irak/Iran Artikeln publicerades
Amerikanska soldater vid militärbasen Ayn-al-Assad i Irak några dagar efter den iranska raketattacken. Bilden är från den 13 januari 2020.
Foto: Qassim Abdul-Zahra/AP/Reuter
Amerikanska soldater vid militärbasen Ayn-al-Assad i Irak några dagar efter den iranska raketattacken. Bilden är från den 13 januari 2020.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon rapporterar att 34 soldater drabbats av så kallade traumatiska hjärnskador (TBI) efter att Iran tidigare i januari angripit militärbasen Ayn-al-Assad där amerikansk personal befann sig.

– Totalt har 34 personer drabbats av hjärnskakningar och TBI, säger Pentagons talesperson Jonathan Hoffman vid ett pressmöte på fredagen.

Omedlbart efter angreppet, uppgav USA:s president Donald Trump, att inga amerikanska soldater skadats eller dödats i samband med attacken.

I onsdags sade Trump att han "hört att de har fått huvudvärk och några andra grejer".

Det var natten mot den 8 januari som Iran angrep Ayn-al-Assad och ytterligare en militärbas i Erbil med ett dussintal raketer.

Det iranska angreppet var en hämnd för den iranske generalen Qassem Soleimanin död.

Qassem Soleimanin var chef för Revolutionsgardets specialstyrka Quds. Han dödades i en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad tidigt fredagen den 3 januari. Attacken skedde på order av Donald Trump.