Anna Odell vill få män upp i gynstolen

Film Artikeln publicerades
Konstnären och regissören Anna Odells
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Konstnären och regissören Anna Odells "Undersökningen" visas på Göteborgs filmfestival. Arkivbild.

Ett nytt visuellt konstverk av Anna Odell kommer att visas på Göteborgs filmfestival, skriver festivalen i ett pressmeddelande.

Verket går under namnet "Undersökningen" och beskrivs som en interaktiv filmupplevelse som kommer att visas på en specialbyggd gynekologmottagning.

I verket utforskar Odell, tillsammans med makthavande män som Jan Guillou, Thomas Bodström, Börje Salming och Robert Aschberg, gynekologstolen som en metafor för sårbarhet.

"Man går frivilligt upp i gynstolen, men jag vågar nog påstå att ingen känner sig bekväm i den. Att det också är en stol som i princip uteslutande används för att undersöka kvinnor gör den kanske än mer passande för ändamålet med undersökningen. Å andra sidan tänker jag att ställningen är ganska bekant för många män. Män kan ofta sitta med särade ben och ta plats, säger Odell i pressmeddelandet.

"Undersökningen" har skapats unikt för Göteborgs filmfestival och kommer att visas på interaktiva specialvisningar under namnet "The gynecological cinema chair" mellan den 26 januari och 2 februari.