Swedbank lyfter trots krisen

Ekonomi Artikeln publicerades
Swedbanks resultatet för fjärde kvartalet var något bättre än väntat. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Swedbanks resultatet för fjärde kvartalet var något bättre än väntat. Arkivbild.

Swedbank går bättre än väntat, trots att penningtvättskrisen i Baltikum har slagit hårt mot förtroendet för storbanken. En tredjedel av börsvärdet är utraderat på mindre än ett år och marknadsandelarna sjunker på bolånemarknaden.

Swedbank är först ut av de svenska storbankerna att presentera bokslut för fjolåret. Bankens resultat för fjärde kvartalet var något bättre än väntat. Både räntenettot och provisionsnettot pekar i rätt riktning. Fast samtidigt drar kostnaderna iväg uppåt markant till följd av penningtvättskrisen.

Kurslyft på över 7 procent

På börsen är det tummen upp för bokslutet. Swedbanks A-aktie lyfter med över sju procent på Stockholmsbörsen efter rapporten. Detta reducerar kursraset under den snart ettåriga penningtvättskrisen till cirka 33 procent.

– Bolaget levererar utifrån de förutsättningar man har, säger Jonas Olavi, allokeringschef på fondförvaltningsföretaget Alfred Berg.

Någon slutlig prislapp på bankens problem att hantera misstänkt penningtvätt i den baltiska verksamheten går ännu inte att sätta. En viktig pusselbit är risken för mångmiljardböter från Finansinspektionen (FI) om några veckor. Längre fram i tiden kan det även bli omfattande sanktioner från myndigheter i USA.

– Vi har inte haft tillräckligt bra styrning och intern kontroll. Nu granskas detta av myndigheter, säger Jens Henriksson.

Kan betala böter

Han vill inte spekulera i vad han tror om eventuella USA-sanktioner, men säger att Swedbank har resurser för att täcka eventuella böter i Sverige och Estland. Bankens kapitalsituation är enligt Henriksson robust och stabil.

– Så skulle det bli böter har vi pengar så att vi kan betala dem, säger Henriksson.

Klart står dock att kostnaderna har skenat iväg uppåt till följd av krisen. Bara den stora utredning Swedbank sjösatt för att få koll på och åtgärda brister i bankens rutiner och system för att motarbeta penningtvätt har går på två miljarder kronor.

Krisen tog fart för snart ett år sedan, när SVT Uppdrag granskning avslöjade penningtvättsproblem, vilket på kort tid storbanken att byta ut både styrelseordförande och vd.

– Det var verkligen ett tufft år för Swedbank. Vi har haft både penningtvättskrisen, som påverkat förtroendet för banken. Och vi har också sett en hårdnad konkurrens, säger Jens Henriksson till TT.

Förtroendekrisen har märkts på bolånemarknaden enligt Henriksson. Besvikna kunder valde att överge Swedbank när penningtvättkrisen eskalerade samtidigt som banken har ställts inför en allt hårdare konkurrens från nya utmanare och aggressiva rabattkampanjer från etablerade banker.

Marknadsandelar föll

Swedbanks marknadsandelar vad gäller nya bolån i fjol föll till 12 procent i fjol, från 22 procent året före. Detta kan jämföras med Swedbanks totala marknadsandel på bolånemarknaden, som tillsammans med sparbankerna ligger på 23,7 procent och i egna kanaler ligger på 19 procent.

TT: Hur ska ni få upp nivån mot 19 procent?

– Det viktigaste tror jag är att vi återbygger förtroendet. Det gör vi genom att vara öppna med våra problem och hela tiden leverera i kundmötet, säger Henriksson.

Några aggressiva rabatter eller kampanjer planeras dock inte, enligt Henriksson. Fast Swedbank verkar ha stärkt sitt ränteerbjudande efter Riksbankens höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter i december. Swedbank har efter Riksbankens höjning bara höjt räntan på bolån med 0,04 procentenheter. Jämförbara konkurrenter har höjt med 0,15–0,25 procentenheter, enligt Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank.

Fakta

Fakta: Swedbank utreds på många håll

I mars väntas Finansinspektionen (FI) och myndigheter i Estland efter snart ett års utredning fatta beslut om eventuella böter för Swedbanks brister i hanteringen av misstänkt penningtvätt och högriskkunder i den baltiska verksamheten. Detta kan bli en smäll på flera miljarder. Ungefär samtidigt kommer Swedbank att presentera slutsatserna från en utredning av penningtvättsproblematiken som banken själv beställt av advokatbyrån Clifford Chance.

Swedbank driver även ett särskilt åtgärdsprogram för att stärka bankens arbete med regelefterlevnad och mot ekonomisk brottslighet. Det har vuxit från 132 till 152 initiativ under fjärde kvartalet, varav 67 har slutförts. Programmet kommer till stora delar vara avklarat 2020, även om Swedbankchefen Jens Henriksson räknar med att högre kostnader för regelefterlevnad är något en storbank måste räkna med även i framtiden.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) utreder samtidigt misstänkta brott kopplade till Swedbanks hantering av penningtvättmisstankarna, men har än så länge inte delgivit någon person misstanke. Dessutom utreder amerikanska myndigheter Swedbank, en utredning som bankledningen tror kan pågå i flera år och som en del bedömare befarar ska sluta med omfattande sanktioner.

Det pågår även en utredning mot banken hos den lettiska finanspolisen samtidigt som det har påbörjats ett ärende vid Estlands åklagarmyndighet som kan leda till rättslig påföljd.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Swedbank utreds på många håll

Swedbank redovisar en rörelsevinst för fjärde kvartalet 2019 på 5 401 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 5 882 miljoner kronor motsvarande period 2018. Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade enligt finansdatatjänsten Refinitiv i genomsnitt räknat med en vinst på 5 113 miljoner kronor.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 6 408 miljoner kronor, från 6 335 miljoner kronor. Analytikernas genomsnittsprognos låg där på 6 553 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade samtidigt till 3 415 miljoner kronor, från 3 183 miljoner kronor.

Kostnaderna under fjärde kvartalet steg till 5 549 miljoner kronor, upp från 4 406 miljoner ett år tidigare. Kreditförlusterna lyfte samtidigt till 988 miljoner, från 412 miljoner, främst till följd av kända problemlån i oljesektorn.

Swedbank har tidigare meddelat att man sänkt utdelningen till 50 procent av utdelningsbar vinst, vilket enligt styrelsens förslag blir 8:80 kronor per aktie. Året före låg utdelningen på 14:20 kronor per aktie.

Bankens finansiella mål på en avkastning på 15 procent kvarstår. Under fjolåret uppgick avkastningen till 14,7 procent på eget kapital.

Källa: Swedbank

Visa mer...