Zarif: Ska se om dödsstraffet kan skjutas upp

Iran Artikeln publicerades
Irans utrikesminister Javad Zarif föreläser på fredsinstitutet Sipri.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Irans utrikesminister Javad Zarif föreläser på fredsinstitutet Sipri.

Den dödsdömde svenskiranske läkaren Ahmadreza Djalalis straff kan komma att skjutas upp, enligt en utfästelse från Irans utrikesminister Javad Zarif.

Den fängslade Ahmadreza Djalalis situation kom upp flera gånger under den frågestund som följde efter att Zarif hållit ett anförande på fredsforskningsinstitutet Sipri i Solna.

Sedan tidigare har det varit allmänt känt att Djalali anklagats för samröre med Israels underrättelsetjänst Mossad, något han 2017 dömdes till döden för. Nu gjorde Zarif gällande att hans agerande lett till flera människors död.

Försöker "lätta"

– Herr Djalali har ställts inför rätta och fällts för att ha lämnat information som ledde till att våra kärnfysiker mördades av Israel, hävdade han.

– Han har ingen immunitet för ett sådant brott. . . Det här är inte en anklagelse. Ingen har invändningar mot detta.

Mellan 2010 och 2012 dödades ett antal kärnfysiker i Iran. Teheran har anklagat utländska underrättelsetjänster, främst Israel och USA, för dåden.

Zarif påstod vidare att det iranska rättsväsendet är fristående och underströk att den svenskiranske forskaren fällts i alla instanser. Fallet har ändå diskuterats med hans svenske kollega Margot Wallström och Iran försöker "lätta" situationen, enligt iraniern.

– Vi ska göra vårt bästa på humanitära grunder för att se om herr Djalalis straff kan skjutas upp.

Nationellt trauma

Hans bild av hemlandets rättsväsende och beskrivning av fallet delas inte av människorättsorganisationen Amnesty International. Maja Åberg, sakkunnig på svenska Amnesty, säger att inga bevis lagts fram mot Ahmadreza Djalali. Hon understryker att rättsväsendet i Iran är starkt politiserat och att rättssäkerhet saknas.

Enligt Amnesty har Djalali tvingats göra erkännanden inför en filmkamera, efter att under lång tid ha utsatts för psykisk tortyr, isolering och hot.

– Det erkännandet klipptes ihop till en slags propagandafilm som hävdar att Djalalis avslöjanden lett till morden på kärnfysikerna och som visades på iransk tv, säger hon.

– Jag har förstått det som att morden på kärnfysikerna är något av ett nationellt trauma i Iran som allmänheten känner till och är upprörd över. Filmen demoniserar Djalali.

Omvandlat straff?

Eftersom filmen har visats i Iran tror Åberg att den svenskiranske forskaren i katastrofmedicin har mycket små chanser att få en rättvis rättegång där, om det någonsin skulle bli så att hans fall togs om. Men hon säger också att man i Teheran är medvetna om att man hamnar i mycket dålig dager om man avrättar en EU-medborgare.

Margot Wallström (S) tog redan på tisdagen upp Djalalis fall när hon mötte Zarif på utrikesdepartementet.

– Vi precis som andra EU-länder är emot dödsstraffet och vi menar att det i det här fallet i första hand måste omvandlas till ett fängelsestraff, sade hon efter träffen.

Javad Zarif själv slog an en känslomässig ton när TT på Sipri frågade om han har något budskap till Djalalis familj som oroar sig för hans hälsa och liv. Han sade sig ha mött anhöriga till dem som fallit offer för svenskiranierns påstådda brott och berättade om dem.

– Doktor Djalalis familj har inte begått några brott, jag kan hysa sympatier med dem. Dessa familjer (kärnfysikernas) har inte heller begått några brott. Alltihop är väldigt hjärtskärande.

Fakta

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Visa mer...