Hemmasviten ska lyfta Djurgården

Ishockey Artikeln publicerades
Djurgårdens Dick Axelsson jublar efter sitt 1–0-mål hemma mot Malmö.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Djurgårdens Dick Axelsson jublar efter sitt 1–0-mål hemma mot Malmö.

Djurgården regerar på Hovet.

Stockholmslaget tog sin sjunde raka hemmaseger i SHL när Malmö besegrades med 2–0.

Axelsson och Patrik Berglund, två av Djurgårdens stora forwardsstjärnor, gjorde målen med ett par minuters mellanrum i andra perioden.

Det var en övertygande seger av fjolårets finallag som har byggt upp en imponerande segersvit på hemmais där laget vann för andra gången på tre dagar.

Nu måste bortaspelet fixas till om Djurgården, som många tippade som SM-guldkandidat inför säsongen, ska lyckas i jakten på en direktplats till kvartsfinalerna dit de sex bästa lagen går.

Djurgården ligger sjua, tre poäng efter Rögle på sjätte och Skellefteå på femte plats.

Svag bortastatistik

På bortaplan har Stockholmslaget bara lyckats vinna fem av 17 matcher den här säsongen. Axelsson hoppas att laget kan ta med sig sin fina resultatrad från hemmaplan till bortaspelet. Närmast väntar bottenlaget Leksand på torsdag.

– Jag hoppas vi kan hitta en bra trend och sikta uppåt. Att vi kan få in i bakhuvudet hos alla att vi ska spela samma spel borta som hemma, sade Axelsson som gjort fem mål och tio poäng på 15 matcher efter comebacken i november.

Tränaren Robert Ohlsson lyfte fram sina målskyttar. Tillsammans med lagkaptenen Jacob Josefson är det just Berglund och Axelsson som får Djurgården att avancera i tabellen.

– Jag tycker det var bra tryck på ”Bulan” i skridskoåkningen och jag gillar Dicks lekfullhet, sade Ohlsson.

Berglund var också inblandad i en olycklig krock med Malmös formstarke målvakt Oscar Alsenfelt, som startade sin tolfte match i rad, i andra perioden. Berglund fick två minuters utvisning.

Alsenfelt skadad

Alsenfelt, som har en historik av hjärnskakningar, fick smällen mot huvudet och tvingades bryta.

– Det tar illa och han har en historik. Man önskar att spelarna kunde tvärnita i de situationerna, men jag tror inte att det var med flit, sade bekymrade Malmötränaren Peter Andersson.

Patrik Berglund sade:

– Jag vet att det är utvisning, men jag har ingenstans att ta vägen. Jag bryter in på mål för att göra mål och isen tar slut.

Malmö spelade sin tredje raka bortamatch av totalt fem då hemmaarenan är upptagen av handbolls-EM. Laget hade chansen att gå förbi Djurgården i mittskiktet av serien, men tränaren Peter Anderssons lag såg aningen ringrostigt ut efter att ha varit spelledigt i en vecka.