Åklagare: "Noll" samarbete från prins Andrew

USA/Storbritannien Artikeln publicerades
Den amerikanske åklagaren Geoffrey Berman omgiven av personer som sexuellt utnyttjades som barn, säger att den brittiske prins Andrew visat
Foto: Craig Ruttle/AP/TT
Den amerikanske åklagaren Geoffrey Berman omgiven av personer som sexuellt utnyttjades som barn, säger att den brittiske prins Andrew visat "noll samarbete" i utredningen om den sexbrottsmisstänkte Jeffery Epstein.
Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.
Foto: David Parker/AP/TT
Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.

Amerikanska federala polisen FBI har sökt brittiske prins Andrew för att fråga ut honom i samband med utredningen av sexbrottsmisstänkte Jeffery Epstein, som tog livet av sig i häktet i USA förra sommaren.

Men prinsen har inte visat något tecken till att vilja samarbete, enligt utredarna.

Mångmiljardären Epstein utreddes för sexuella övergrepp mot minderåriga när han dog. Prins Andrew som umgicks med Epstein privat har anklagats av en i dag vuxen kvinna för att ha haft sex med henne då hon var 17 år. Kvinnan säger att hon var offer för människohandel ombesörjd av Jeffrey Epstein och att denne tvingade henne att ha sex med prinsen.

"Villig att samarbeta"

Åklagaren i Epsteinfallet Geoffrey Berman bekräftar att den myndighet han företräder samt FBI har sökt prinsen för att kunna ställa frågor till honom.

– Hittills har prins Andrew bistått oss med noll samarbete, säger Berman.

Trycket på prinsen har varit hårt sedan han i november förra året deltog i en intervju i BBC. Där konfronterades han med anklagelsen om sex med den minderåriga flickan. Prins Andrew förnekade uppgifterna i intervjun men i ett uttalande sade han sig vara "villig att bistå behöriga rättsliga myndigheter i deras utredning, om så önskas".

"Sjunker i kvicksand"

Intervjun ansågs för prins Andrews vidkommande vara en medial katastrof och en pr-expert liknade den vid att "titta på när en man sjunker i kvicksand". Bland annat svarade prinsen att han inte kan ha varit den person som presenterades för 17-åringen av Epstein eftersom hon sagt att han "svettades ymnigt".

– Det finns ett litet problem med svettningen, eftersom jag har en medicinsk åkomma som gör att jag inte kan svettas, sade prinsen.

Kort därpå meddelade det brittiska hovet att prins Andrew tar en paus från sina offentliga uppdrag.

Fakta

Fakta: Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en affärsman från New York med många rika och berömda i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, den nuvarande presidenten Donald Trump samt den brittiske prinsen Andrew.

2008 dömdes Epstein för att ha köpt sex av underåriga. Men straffet blev lindrigt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det korta straffet var ett resultat av förhandlingar med de federala myndigheterna.

Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott, och att Epstein haft "sexslavar" som även utnyttjats av hans vänner. En månad efter det att han gripits med anledning av dessa misstankar i juli 2019 hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som misstänkt självmord.

Epstein blev 66 år.

Källa: CNN

Visa mer...

Fakta

Fakta: Jeffrey Epstein

Andrew, 59 år, har åttondeplatsen i den brittiska successionsordningen. Han är drottning Elizabeths andre son och tredje barn i ordningen.

I slutet av 1970-talet utbildade han sig inom militären och deltog bland annat i Falklandskriget som helikopterpilot. Han lämnade militären 2001.

Efter det har han ägnat sig åt företagande, bland annat som Storbritanniens särskilde representant för internationell handel och investeringar. Han har även varit med och grundat Idea, en plattform som bland annat ger stöd till entreprenörer via nätet.

Tillsammans med sin exfru Sarah Ferguson har prinsen två döttrar, Beatrice och Eugenie, som har nionde respektive tionde plats i successionsordningen.

Källa: Brittiska kungahuset

Visa mer...