Girjas: Sålda fiskekort gäller

Samhälle Artikeln publicerades
Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande, och Peter Danowsky, Girjas advokat, läser domslutet i Högsta domstolen den 23 januari.
Foto: Anders Wiklund/TT
Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande, och Peter Danowsky, Girjas advokat, läser domslutet i Högsta domstolen den 23 januari.

De jakttillstånd och fiskekort som har sålts gäller även i fortsättningen, är beskedet från Girjas sameby efter domen i Högsta domstolen.

Det är fortfarande oklart när nya kort kan börja säljas.

Efter domen i Högsta domstolen (HD) som ger Girjas sameby rätt att bestämma över småviltsjakt och fiske i sitt område har samebyn haft ett möte för att diskutera hanteringen av jakt- och fiskekort.

– De kort som är försålda kommer att gälla, säger Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby, efter söndagens möte.

Det är fortfarande oklart när det går att lösa nya jakttillstånd och fiskekort. Länsstyrelsen i Norrbotten slutade i torsdags med att hantera dessa.

– Det har vi inte kommit till klarhet över ännu. Vi kommer att träffa länsstyrelsen i morgon för att diskutera vidare. Det kommer nog att ta ett tag, i alla fall den här veckan, innan vi får den delen klar. Det är en del tekniska detaljer som måste lösas.

Restriktioner väntas

Matti Blind Berg säger att det framöver förmodligen inte kommer att bedrivas jakt och fiske i samma omfattning som tidigare.

– Vi kommer att ha vissa restriktioner för framför allt utländska jägare och fiskare. Det är väl lite tidligt att uttala sig exakt om hur och i vilken utsträckning.

Han säger att samebyn har förståelse för den oro som finns bland jägare och fiskare för förändringar efter HD-domen.

– Vi har försökt vara tydliga från samebyns sida med att den lokala jägar- och fiskarkåren inte ska behöva oroa sig. Jag hoppas det ska dämpa de värsta tonerna lite grann, säger han.

Fler frågor väntar

Ansvaret för viltvård och förvaltning flyttas också över från länsstyrelsen till samebyn. Även den frågan måste lösas framöver.

– Det kommer säkert att påbörjas en sådan diskussion också, men vi måste först få de tekniska detaljerna på plats, säger Matti Blind Berg inför måndagens möte med länsstyrelsen.

Domen i HD innebar slutet på en rättstvist som startade 2009 då Girjas stämde staten. Efter domen har andra samebyar sagt sig vilja ha samma bestämmanderätt över jakt och fiske som Girjas.

 

Fakta

Fakta: Girjas sameby

Girjas sameby är en fjällsameby i Norrbottens län. Samebyn har sina åretruntmarker i Gällivare kommun.

Samebyn sträcker sig från inlandet mellan Gällivare och Kiruna, ut till landsgränsen mot Norge. Girjas avlånga yta har i likhet med andra samebyars uppstått av att den naturligt följer renarnas vandring.

I Sverige finns det 51 samebyar. En sameby är inte en by, utan ett geografiskt område där renskötsel bedrivs.

Visa mer...