Göteborg ute efter revansch mot storlaget

Fotboll Artikeln publicerades
Elin Rubensson blev målskytt på straff i det första mötet mot Bayern München, som Göteborg dock förlorade med 1–2. Nu är Göteborg ute efter revansch i returen.
Foto: Adam Ihse/TT
Elin Rubensson blev målskytt på straff i det första mötet mot Bayern München, som Göteborg dock förlorade med 1–2. Nu är Göteborg ute efter revansch i returen.

För Bayern München vore allt annat än avancemang ett stort fiasko. Göteborg har i stället allt att vinna.

Kanske kan det avgöra till svensk fördel i Champions League-returen, hoppas Elin Rubensson.

Egentligen skulle de båda 16-delsfinallagen ha tränat samtidigt på tisdagskvällen, på varsin fotbollsplan på Bayern Münchens träningsanläggning i norra delen av staden.

Men efter en utklassningsseger i Bundesliga i helgen fick Bayern München-spelarna något oväntat en ledig dag inför Champions League-returen. Motståndarna från Göteborg, som flög ner till München vid lunchtid, passade dock på att känna på matcharenan under drygt en timme.

– Ja, det är ju upp till dem. Vi tränar i alla fall, säger Elin Rubensson.

Arenan på FC Bayern Campus, där herrsidans juniorlag och damlaget konkurrerar om speltiderna, har en maxkapacitet på 2 500 åskådare. Till skillnad från matchen i Göteborg, som trots hällregn drog nära 5 000 åskådare, räknar Bayern München med knappt 1 000 personer på läktaren i returen.

Inspirerande satsning

Men det är ändå tydligt att det är en storklubb som Göteborgsspelarna kommit till, konstaterar Elin Rubensson.

– Ja, det känner man direkt när man rullar in här. Det är fantastiskt och det är det som händer ute i Europa nu, det börjar satsas i klubbarna, säger hon.

– Det är kul att komma ut och se, det är inspirerande.

Göteborg var bara sekunder från en liten skräll i hemmamatchen för två veckor sedan, efter Elin Rubenssons sena 1–1-kvittering på straff. Men i slutsekunderna rann Mandy Islacker igenom i straffområdet och gjorde 2–1 och gav storlaget en seger trots allt.

Det gör att Göteborg har en tuff uppgift framför sig på onsdagskvällen – men kanske också slipper en del av pressen som ligger på Bayern München.

"Tydlig plan"

Klubben tog sig till semifinal i Champions League förra säsongen (förlust mot Barcelona) och klubbledningen lär räkna med något liknande den här säsongen också.

Men inte om Elin Rubensson och hennes lagkamrater får bestämma.

– Vi är laddade. Jag ska inte läcka taktiken här nu, men vi har en tydlig plan för hur vi ska lägga upp matchen, säger hon.

– Vi visade i förra matchen att vi kan stå upp mot ett storlag, att vi är ett så skickligt fotbollslag. Med tanke på den jämna matchen mot dem i Göteborg vet vi vad vi ger oss in på.

Fakta

Fakta: 16-delsfinalerna i Champions League

På onsdagen och torsdagen avgörs 16-delsfinalerna i damernas Champions League-fotboll.

Göteborg ställs på onsdagskvällen mot Bayern München och måste ta igen en 1–2-förlust från hemmamatchen för att avancera.

Piteå, som förlorade sin hemmamatch mot danska Brøndby med 0–1, spelar returen på bortaplan på torsdag.

Åttondelsfinalerna spelas den 16/17 och 30/31 oktober.

Kvartsfinaler: 24/25 mars och 1/2 april.

Semifinaler: 25/26 april och 2/3 maj.

Final: 24 maj, Wien.

Visa mer...