Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Brand i pizzeria öster om Färjestaden.

Misstänkt rattfull voltade och nya narkotikabrott på Öland Roots.

Kalmar län

Det ska ha börjat brinna i en pizzeria i Torslunda öster om Färjestaden på natten till söndagen.

Larmet om branden kom klockan 03.47. Räddningstjänst från Färjestaden och Mörbylånga skickades till platsen liksom polis och en ambulans.

Det ska ha kommit rök och eld från byggnadens vind när personal kom fram, enligt Trygghets- och larmcentralen i Kalmar som en halvtimme efter larmet uppger att branden inte är släckt än.

Det finns inga uppgifter om att personer skadats fysiskt.

Polisen har gjort en anmälan om misstänkt mordbrand och har spärrat av brandplatsen för en teknisk undersökning. Vittnen har förhörts om händelsen.

Tidigt på söndagsmorgonen rapporterar polisen om totalt 29 narkotikabrott under Öland Roots sista festivaldygn.

Det har minskat natt för natt?

– Jag tror det beror på att patrullerna slutade tidigare idag. De säger att det har varit stökigare nu än de andra dagarna. Att fler har varit påverkade av andra preparat än cannabis, vilket påverkar hur folk beter sig, säger Matilda Edsenius, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

I samband med ingripandena rapporterar polisen även om ett fall av våldsamt motstånd.

Strax före klockan 00.30 kom larm om en singelolycka med personbil på en mindre väg vid Isgärde på mellersta Öland. Enligt de första uppgifterna till SOS ska bilen ha gått i diket och personer sprungit från platsen.

Räddningstjänst, ambulans och polis skickades dit.

– En bil har gjort en omkörning och så har det väl helt enkelt gått för snabbt så att den har åkt av och voltat, säger Jesper Berglund, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen (TLC) i Kalmar.

Han berättar att inte heller föraren i den omkörande bilen var kvar när räddningstjänsten kom fram. Däremot den som körde den omkörda bilen.

Ingen person har förts till sjukhus med ambulans, enligt TLC.

Polisen kunde senare få tag på föraren till den voltade bilen, en kvinna. Hon misstänks för rattfylleri.

Kronoberg

Räddningstjänsten ryckte ut till en bilbrand nära Lessebo station på natten till söndagen. Larmet om branden vid Kronobergsgatan kom klockan 02.21. Bilen var övertänd när personalen kom fram, uppger räddningstjänsten. En bil parkerad en bit därifrån ska även ha ett sönderslaget fönster.

Räddningstjänsten släckte branden och det ska inte ha varit risk för spridning.

Dessutom har stationshuset utsatts för skadegörelse, vilket upptäcktes i samband med branden.

– Man har kastat sten på rutorna. En väntkur är också sönderslagen, säger Viktor Jensen, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polis har varit på plats och gjort en anmälan om skadegörelse genom brand samt två om skadegörelse.

Tidigt på söndagsmorgonen är ingen person misstänkt för något av brotten. Polisen tar gärna emot tips från personer som gjort iakttagelser på platsen.

En man i 30-årsåldern stoppades av polis sedan han ska tankat utan att betala på Circle K på Teleborg i Växjö under natten till söndagen.

– Han försökte köra därifrån när han hade tankat. Sedan stannade bilen och då fick han inte igång den, säger Viktor Jensen, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polis fick då tag på honom.

Mannen misstänktes vara påverkad av narkotika, togs med för provtagning och omhändertogs sedan för fylleri. Brottsrubriceringarna är drograttfylleri, stöld och grov olovlig körning.

Sverige

Minst sex bilar har förstörts i en stor brand på en parkeringsplats i stadsdelen Gränby i Uppsala.

Strax efter midnatt, natt mot söndag, fick polisen in många samtal från vittnen som sett ett flertal ungdomar som sprang runt i det sammanlänkade bostadsområdet och sköt fyrverkerier "kors och tvärs". En bild som bekräftas av polisen.

– Vi var på plats med flera patruller så att räddningstjänsten skulle kunna släcka branden och kunna gripa någon, säger Daniel Ågren, RLC-befäl vid polisen i region Mitt.

Vid tvåtiden hade ännu ingen gripits, men polisen har säkrat spår på platsen och håller bland annat förhör med vittnen. Ungdomarna, som bedöms vara i tonåren, ska uppskattningsvis ha varit mellan tio och femton stycken.

Brottsrubriceringen är grov skadegörelse genom brand. (TT)

En man i 25-årsåldern har knivskurits i samband med ett bråk i Hageby i Norrköping vid 22.30 på lördagskvällen.

– Han ska ha fått en huggskada i ryggen och knivskada på arm och ben, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Enligt honom har sjukvården bedömt skadorna som allvarliga, men inte livshotande.

Patruller sökte i området men vid ettiden, natten mot söndag, fanns ingen misstänkt eller frihetsberövad.

– Eftersök och spårning blev utan resultat, säger Martin Detterström.

Teknisk undersökning har genomförts på brottsplatsen där avspärrningarna är hävda. Polisen har pratat med flera vittnen till händelsen. Den skadade mannen har inte kunnat höras ännu och det är fortfarande oklart vad som föranlett bråket.

Händelsen rubriceras som grov misshandel. (TT)

Världen

När ovädret Barry nådde USA:s fastland hade det tappat något i styrka och omklassificerades som storm. Men de svagare vindarna har lurat många Louisiana-bor tro att varningarna var överdrivna.

– Stormen har en lång väg kvar tills den lämnar staten... Kraftigare regn är på väg under natten, sade guvernören John Bel Edwards på en presskonferens och varnade invånarna för att slappna av:

– Tro inte att det värsta har dragit förbi. (TT)

Manhattan i New York drabbades på lördagskvällen av ett större strömavbrott. Fem timmar senare kunde de stora neonskyltarna vid Times Square tändas igen.

Strax före klockan sju på lördagskvällen, lokal tid, slocknade lamporna och luftkonditioneringen för 42 000 kunder på sydvästra Manhattan, bland dem flera hotell och teatrar. Bland de drabbade var de tiotusentals som just hade bänkat sig för att se Jennifer Lopez uppträda i Madison Square Garden.

Polis och brandkår larmades till flera adresser, där folk fastnat i hissar, och polisen fick hjälpa till att dirigera trafiken, då många trafikljus slocknat. Inga allvarliga skador eller incidenter har rapporterats.

Avbrottet orsakade även störningar i stadens tunnelbanetrafik. Lokaltrafikbolaget MTA varnade på Twitter invånarna för att bege sig ner i de underjordiska stationerna, och att hela stadens tunnelbanesystem påverkades av störningarna.

Strax efter midnatt, lokal tid, kunde elbolaget Con Edison meddela att alla kunder fått tillbaka strömmen. Orsaken till avbrottet var en brand i en transformator.

Strömavbrottet skedde samma datum, 13 juli, och nästan vid exakt samma klockslag som ett av New Yorks mest omfattade strömavbrott, som 1977 mörklade staden i mer än ett dygn. (TT)