Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

Villainbrott i Fliseryd. Trappuppgång rökfylldes efter brand i Markaryd.

Kalmar län och Kronobergs län

Runt midnatt fick polis in ett larm om ett inbrott i Fliseryd i Mönsterås kommun. Någon ska ha sökt igenom en inringares villa. Det är ännu oklart vad som togs i samband med inbrottet.

Strax innan klockan 01 fick SOS Alarm in ett larm om röklukt i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Markaryd. När räddningstjänst kom till platsen upptäckte man att trappuppgången var rökfyllt.

Ingen person ska ha förts till sjukhus.

Sverige

En argentinsk åklagare yrkar på 13 års fängelse för två män anklagade för att ha skjutit en svensk turist i Buenos Aires förra året, rapporterar nyhetsbyrån Telam.

Mannen i 35-årsåldern var på semester i staden i december förra året när han blev attackerad av en beväpnad person som försökte ta hans mobiltelefon.

En övervakningsvideo från händelsen visar hur svensken och pistolmannen tampas på gatan. Ett skott brann av och träffade svensken så illa i låret att läkare tvingades amputera benet. (TT)

Patientsäkerheten påverkas när specifika läkemedel tar slut – det menar representanter för 17 av Sveriges 21 regioner enligt en granskning av Ekot.

Så kallade restnoterade läkemedel – alltså mediciner som stundom inte går att beställa från tillverkare – är ett växande problem. Under 2019 har runt tusen läkemedel vid något tillfälle varit restnoterade, och just nu saknas 360 sorter, enligt Ekot. Alla utom en av de tillfrågade regionerna har upplevt problemet.

– Det innebär en potentiell patientsäkerhetsrisk, det skapar oro hos patienter, stort merarbete för sjuksköterskor och läkare. Så, ja det är ett stort problem, säger Maria Palmetun-Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum och ordförande i Läkemedelskommittén i Örebro till Ekot. (TT)

Världen

Fem personer har omkommit i samband med explosioner vid en fyrverkerifabrik på Sicilien.

– Enligt den tidiga utredningen verkar det som att det var två explosioner, säger polisen Giancarmine Carusone.

Tre personer omkom direkt vid explosionerna och fyra fördes till sjukhus med allvarliga skador, varv en senare avled. Senare hittades ytterligare en person död i fabriken. Polisen tror att gnistor från svetsutrustning utlöste explosionerna. (TT)

Tio aspiranter från Demokraterna stod på scenen i Atlanta på onsdagskvällen lokal tid för en femte debatt.

Kvällen inleddes med frågor om riksrättsförfarandet, och presidentaspiranterna kunde i tur och ordning uttrycka sitt missnöje över sittande presidenten Donald Trump. Föga förvånade var de tio överens om behovet av ett presidentbyte nästa år.

– Han är troligtvis den mest korrupta presidenten i historien, sade Vermontsenatorn Bernie Sanders. (TT)