Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Det har varit många små händelser under natten med bland annat ett sexuellt ofredande i Kalmar.

Kalmar län

Under kvällen får polisen i Kalmar larm om att en kvinna ska ha blivit sexuellt ofredad. Polisen griper en man i 40-årsåldern som var i sådant tillstånd att han togs med för tillnyktring. Förhör kommer hållas under lördagsförmiddagen. Daniel Larsson, stationsbefäl vid polisen i Kalmar, bekräftar att mannen är misstänkt för sexuellt ofredande.

På E22 stoppas en bilförare under natten som visar tecken på drograttfylla. Mannen som är i 25-årsåldern tas med till polisstationen för provtagning. Mannen är nu misstänkt för drograttfylla.

Vid 23-tiden larmas räddningstjäsnten till Viserum om en misstanke om villabrand. När räddningstjäsnten kommer till den aktuella adressen visar det sig att det inte är någon brand.

– När vi kom till platsen kunde vi konstatera att det rörde sig om en torrkokning, säger Andreas Enberg, räddningschef i beredskap.

Sverige

Januari blev extremt varm. Nya värmerekord sattes på flera håll i landet, visar SMHI:s preliminära vädersammanställning.

Varmast blev det i småländska Oskarshamn, där termometern visade 12,1 grader den 15 januari – den högsta januaritemperatur som uppmätts i Sverige.

Oskarshamn satte också nytt rekord i högsta dygnsmedeltemperatur för januari, 10, 6 grader. Det är över vad SMHI definierar som en sommartemperatur – gränsen går vid 10 grader.

Sett över hela månaden låg temperaturerna över det normala på alla SMHI:s mätstationer. I mellersta Norrland avvek temperaturen som mest, över 10 grader mer än det normala. Minst märktes värmen av längst upp och längst ner i landet och på Öland och Gotland, där temperaturerna låg 5–6 grader över snittet.

Högst månadsmedeltemperatur – ännu ett svenskt januarirekord – uppmättes vid Måseskär och Väderöarna i Bohuslän. Där låg termometern på snitt 6,2 grader.

Men det har inte varit milt överallt. Den sista veckan i januari drog kall luft in över nordligaste Sverige. Natten till i måndags uppmättes vinterns kallaste temperatur hittills i Karesuando i Norrbotten: minus 36,1 grader. (TT)

Världen

Storbritannien har lämnat EU. Union Jack har halats i Bryssel.

EU-parlamentarikern Nigel Farage firar med sina brexitörer vid Parliament Square i London.

Men stadens borgmästare Sadiq Khan säger att hans "hjärta är krossat" i ett tudelat land.

Big Ben kunde inte klinga ut det brittiska uttåget, för Londonklockan repareras. Men i London och Storbritannien inväntades det avgörande klockslaget av firande och sörjande, beroende på var man var och vem man talade med.

Boris Johnson slog an en försonande ton i sitt tal. En av premiärministerns främsta uppgifter framöver blir att ena landet, som varit djupt splittrat i EU-frågan.

– Det viktigaste att säga i kväll är att det här inte är slutet utan början, sade Johnson i ett förinspelat tal som publicerades på sociala medier.

Vid Parliament Square i den brittiska huvudstaden hade regnet börja strila inför klockslaget 23 då utträdet trädde i kraft. Brexitpartiets partiledare Nigel Farage välkomnades med stora applåder upp på scenen till låten "It's a final countdown"

– Vi gjorde det, ropade han.

När klockan sedan passerat 23 och Brexit var ett faktum stämde publikhavet upp i "God save the queen". (TT)