Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter ,
Foto: Johan Nilsson/TT

Brand i en villa vid 23-tiden på fredagskvällen i höjd med Trekanten och senare under brann det i ett poolhus i Kalmar. I övrigt en natt utan några större polisiära händelser.

Kalmar län och Kronoberg

Klockan 03.45 på natten till lördagen inkom ett larm om en brand i ett poolhus på Fredagsvägen i Kalmar. Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen.

Branden ska ha startat i taknocken i ett fristående hus på cirka 35 kvadratmeter. Enligt trygghets- och larmcentralen i Kalmar fanns det en viss spridningsrisk i samband med branden.

Vid 23-tiden på fredagen inkom ett larm om en brand i en villa i höjd med Trekanten. Enligt trygghets- och larmcentralen ska det röra sig om någon typ av soteld. Inringaren ska själv ha försökt släcka elden.

Sverige

En kvinnlig bilist vägrade stanna vid en poliskontroll på länsväg 288 utanför Uppsala, under natten mot lördagen.

Efter tio minuters biljakt stannade till slut kvinnan. Polisen skriver på sin sajt att hennes förklaring till varför hon inte stannade var att hon tyckte att blåljusen såg falska ut, och att hon trodde att poliserna var utklädda rånare.

Polisen har upprättat en anmälan om att ej ha stannat på polismans tecken. Föraren riskerar böter. (TT)

Många bilar förstördes vid en brand i två carportlängor på Mariehemsvägen i Umeå, rapporterar lokala medier.

Larmet kom vid 22-tiden på fredagskvällen och omkring tio enheter från räddningstjänsten var på plats.

– Vi har ungefär 50 bilar som är helt uppbrunna eller till viss del skadade, säger räddningstjänstens insatsledare Conny Qwarforth till Sveriges Radio P4 Västerbotten. (TT)

Världen

USA:s försvarsbudget i fjol landade på 684,6 miljarder dollar – vilket är en ökning med 6,6 procent från föregående år, enligt en ny studie.

Kinas försvarsutgifter steg lika mycket, vilket bidrog till en ökning med 4 procent globalt, den största stegringen på tio år.

Enligt studien från tankesmedjan International Institute for Strategic Studies (IISS) drevs ökningen av skärpt rivalitet och misstänksamhet mellan stormakterna på grund av olika konflikter som de i Ukraina och Libyen.

– Utgifterna ökade när ekonomierna återhämtade sig från effekterna av finanskrisen, men stegringarna har också drivits av skärpta hotuppfattningar, säger IISS-chefen John Chipman vid en säkerhetskonferens i München.

Enbart ökningen av USA:s militära utgifter i fjol – 53,4 miljarder dollar – är nästan lika stor som Storbritanniens hela försvarsbudget för året.

Även Kina ökade sina utgifter med 6,6 procent i fjol, till motsvarande 181,1 miljarder dollar.

Utgifterna i de europeiska länderna ökade med 4,2 procent. Därmed är dem tillbaka på samma nivå som deras försvarsutgifter låg på 2008, när finanskrisen slog till.

De militära utgifterna i Asien har i reella tal vuxit med 54 procent på tio år, från 275 miljarder dollar 2010 till 423 miljarder, enligt studien. (TT)