Kjell är mannen bakom det mesta i Kalmar FF

Artikeln publicerades

Kjell Nyberg benämns numera officiellt "spetsgruppstränare". Men hans titel i Kalmar FF spelar egentligen ingen som helst roll. Kjell Nyberg är framförallt Kjell Nyberg och det är en titel som i sig väcker respekt - även om den i en del fall säkert är motvillig.

För Nyberg själv betyder det inte ett smack vad han har för titel.

- Det är högt till tak i Kalmar FF och prestigelöst, säger han. Alla kan säga sin mening oavsett vad som står på visitkortet.

Utförde beställningen

  Startpunkten för de nuvarande framgångarna är ett av Kalmar FF:s lågvattenmärken i modern tid - degraderingen till division II efter säsongen 1996. Tränaren Patrick Walker fick sparken på hösten och dåvarande tipselittränaren Kjell Nyberg tog över. Det lyckades inte att hålla kvar laget i division I, men Nyberg fick stanna kvar och utförde nästa uppdrag fläckfritt.

  - Säsongen 1997 var ett beställningsjobb. Jag skulle få ordning på laget och ta upp det i ettan igen direkt.

  Det var samtidigt med att "beställningsjobbet" utfördes som grunden till de kommande framgångarna lades. Långsiktighet och kontinuitet blev honnörsord inom Kalmar FF.

  - Det var då vi införde framtidskonferenserna som vi har varje höst. Då samlas vi för att bara tala om visioner. Vi försöker inte lösa några gamla problem utan talar bara om framtiden. De konferenserna var och är viktiga. Långsiktigheten kom när vi vågade ha tydliga visioner.

  Ringde Nanne direkt

  I den långsiktigheten in-gick att hitta en tränare som hade rätt inställning. Kjell Nyberg trodde att han hade hittat rätt man.

  - Samma kväll det var klart att vi skulle gå upp i ettan, ringde jag till Nanne.

  Kjell Nyberg hade några år tidigare träffat Nanne Bergstrand när de var på en tränarresa i sydeuropa. Under tio dagar reste ett sällskap svenska fotbollstränare runt och såg på fotboll. Kjell Nyberg, som reste tillsammans med Kalle Björk-lund, upptäckte att Nanne verkade vara en man som skulle passa in i Kalmar FF.

  - Dessutom visste jag om hans arbete i Markaryd som var väldigt imponerande. Han hade åstadkommit mycket med små resurser. Jag vägde också in i min bedömning att han spelat i lag som tränats av två av de bästa tränarna vi haft i Sverige, Bosse Johansson och Roy Hodgson. Jag trodde att han kunde ha lärt sig en del av dem. Men att han spelat i Kalmar FF tidigare spelade ingen roll.

  Vill kunna stanna

  Efter att han fört Kalmar FF obesegrat genom division II, fanns det givetvis ingen som krävde att Kjell Nyberg skulle lämna över tränarsysslan till någon annan. Det var helt och hållet Nybergs eget beslut. Ett beslut som grundade sig på att det viktigaste för Kjell Nyberg är att få arbeta med Kalmar FF.

  - Som a-lagstränare riskerar man att göra sig omöjlig i en förening om det går dåligt. Det vill inte jag. Då är det mycket bättre att finnas i bakgrunden och påverka.

  Proffsig Nanne

  Under Nanne Bergstrand tog sig Kalmar FF upp i Allsvenskan. Allt såg bra ut fram tills Nanne sommaren 1999 deklarerade att han nästa säsong skulle ta över Helsingborgs IF. Det var ett tungt besked för Kalmar FF. Det bröt mot den kontinuitet som man ville ha på ledarsidan.

  - Vi var väldigt besvikna, jag och Ronny Nilsson som var de första som fick beskedet av Nanne. Men han hade uppträtt fullständigt korrekt, så det var inget att säga något om.

  Enligt Kjell Nyberg var det Nanne Bergstrands uppträdande efter beskedet att han skulle lämna klubben som gjorde att han kunde komma tillbaka 2002.

  - Han var väldigt professionell. Laget förlorade hela hösten -99 och vi åkte ur till sist, men Nanne gjorde allt han kunde för att förhindra det. Eftersom han inte skulle vara kvar, kunde han ha struntat i vad som hände. Men han gjorde verkligen allt som gick att göra. Det gjorde det möjligt för honom att komma tillbaka hösten 2002.

  På lån

  Själv kom Kjell Nyberg till Kalmar FF från Djurgården. I Stockholmsklubben betraktades han som en blivande storspelare, ända tills ett korsband gick av. Han lånades ut av Djurgården till Kalmar och kom aldrig att vända tillbaka.

  - Min tanke var väl att ta ett par år på vischan och sedan gå vidare. Men jag trivdes i staden från första stund och dessutom tränades Kalmar FF då av Lars "Laban" Arnesson och vi kom bra överens. Jag var imponerad av att det fanns så professionella tränare ute på landet. "Laban" efterträddes ju också av en annan bra tränare, Bosse Johansson. Djurgården hörde av sig flera gånger och ville ha tillbaka mig, men då hade jag bildat familj här och dessutom var Kalmar FF vid den tiden bättre sportsligt än Djurgården. Så det kändes aldrig riktigt aktuellt.

  Ingen framförhållning

  Kjell Nyberg stod tidvis på tröskeln till landslaget och gjorde två träninglandskamper mot Real Madrid och Malaga.

  Men skadorna gjorde slut på den aktiva spelarkarriären redan kring 1980. Kjell Nyberg blev då istället lagledare och har därefter i stort sett innehaft varenda post som funnits i klubben (utom möjligen materialförvaltare).

  Nyberg var manager för laget när Kalmar FF hade sin senast storhetsperiod i elitfotbollen.

  - Det var 1985 och det är väl det år som mest påmint om läget nu. Vi kom tvåa i allsvenskan och vann reservlagsserien och juniorserien. Precis som nu var det bra snurr i föreningen. Den stora skillnaden var att vi den här gången har ekonomiska muskler. Vi har en helt annan möjlighet att behålla den här nivån. Då fanns inte samma framförhållning, varken ekonomiskt eller sportsligt.

  Orkade inte börja om

  Den gången följdes framgångarna av en djup vågdal. 1986 trillade Kalmar FF oväntat ur Allsvenskan - och Kjell Nyberg lämnade både jobbet som manager och klubben.

  - Det var en så väldigt stor besvikelse. Jag orkade inte att börja om från början igen.

  Det blev så småningom fem år i Nybro IF innan Nyberg återvände till Kalmar FF 1993.

  - Jag fick erbjudandet att ta hand om det nystartade Tipselit och det tyckte jag verkade spännande. En del av de som nu tillhör stommen i a-laget fanns där då eller kom dit rätt snart: Joachim Lantz, Tobias Carlsson, Henrik Rydström. Kaldner tillhörde också det gänget.

  Höga krav

  Kjell Nyberg har ett rykte om sig att vara en tuff tränare. Själv tror han att en del av förklaringen till det är att unga spelare som inte riktigt klarat att leva upp till kraven, tyckt att de varit för höga.

  - Jag lägger ju ribban för de bästa. Träningen måste ju anpassas efter eliten. Är man inte med på noterna och når upp till det, kan det nog kännas tufft och bistert. Det kan väl också ha hänt att jag gått över gränsen någon gång. Men avsikten har alltid varit att få spelarna motiverade.

  Talangen är viktigast

  Då och då kritiseras Kjell Nyberg för att vara alltför inriktad på försvarsspel. Men det viftar han bort.

  - Sanningen är att 99 procent hänger på talangen. Vi kan ge en bra miljö att utvecklas i för spelaren, men det mesta hänger på grundtalangen, särskilt när det gäller anfallsspelet. Där är det mycket som måste finnas av sig själv, som inte går att lära ut. Försvarsspel går mera att påverka, där går det att skola en spelare mera.

  Nyberg menar att de flesta av hans kritiker aldrig ens har sett honom genomföra en träning.

  - Men de har rätt i ett avseende. Jag är jäkligt bra på att lära ut försvarsspel.

  Scoutingen fungerar

  Kalmar FF:s scouting sköts för närvarande främst av Kjell Nyberg, Nanne Bergstrand och Svante Samuelsson.

  Men Nyberg tror att det i framtiden kommer att bli aktuellt med att ha en heltidstjänst för scouting.

  - Ännu fungerar det bra, vi har goda kontakter med agenter och bra kontaktnät.

  Scoutingen tillhör en del av arbetet som är svår att stänga av, enligt Kjell Nyberg.

  - Med nutida språkbruk är man alltid uppkopplad, håller ögonen öppna och letar spelare hela tiden. Det är ett knepigt jobb. Som jag sa till Nanne för ett tag sedan: "Jag undrar egentligen hur många landslag vi har i våra skrivbordslådor som vi sagt nej till".

  Att bedöma en spelare är inte lätt, eftersom det också handlar om personlighet och utvecklingspotential.

  - Det finns ett talesätt, "att gör man inga fel gör man heller inget rätt". Det gäller väldigt mycket i scouting. Men tack vare att vi har en gemensam syn på fotboll och mycket erfarenhet kan vi sålla rätt hårt. Nanne är jäkligt noga med vad han vill ha. Till slut är det ju på hans bord alla tänkbara kandidater hamnar.

  Efter 35 år på Fredriksskans kan Kjell Nyberg kanske snart få ställa sina steg till en ny fotbollsarena. Något som han ser fram emot med förväntan.

  - Det känns nästan osannolikt att det ska bli av. Fortfarande är det väl bitar som måste falla på plats, men ska vi kunna lyfta klubben vidare till nästa nivå är ju en ny arena nödvändig.

  Några nostalgiska känslor inför att lämna Fredriksskans har han inte.

  - Det kommer inte att kännas som någon stor grej. Nostalgi ligger inte för mig. Jag har aldrig samlat på klipp, har ingenting sådant sparat från min aktiva karriär. Ibland kommer det fram folk och vill prata om gamla matcher, men det har jag svårt med.

  - Fast barnbarnen tycker jag är lite trist som inte har sparat några bilder så de kan se hur det såg ut när morfar spelade...