24 kvigor dog i tågkrock

Olyckor Artikeln publicerades
Ett tåg har kört på flera kor mellan Säffle och Åmål. Arkivbild.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix/TT
Ett tåg har kört på flera kor mellan Säffle och Åmål. Arkivbild.

En krock mellan ett tåg och en flock kvigor har stoppat tågtrafiken mellan Säffle och Åmål.

Flera av korna klämdes fast under tåget, totalt dödades 24 djur.

Ett vittne berättade för att en "fruktansvärd stank" spred sig på tåget efter krocken. Ingen människa kom dock till skada på tåget, som hade ett 50-tal passagerare ombord.

– Trafiken är helt stoppad på sträckan och passagerarna flyttas över till bussar, säger Denny Josefsson på Trafikverkets pressjour till TT.

Tåget körde in i koflocken strax utanför Säffle vid 11.30-tiden. Bara två eller tre kvigor ur flocken klarade sig undan olyckan, enligt Katarina Blidstam som tillsammans med sin man ägde djuren.

Hur djuren tagit sig ut ur sin inhägnad är svårt att säga.

– De räknades in vid klockan halv tio i dag och då låg de lugnt i hagen. Sedan vet vi inte vad som hänt, men hela flocken har tagit sig ut ur den instängslade hagen och gått en god bit innan de kom hit, säger hon till .

– Det går inte att beskriva. Det här är djur som vi tagit hand om sedan de var nyfödda.

Tågstoppet berör bland annat tågresor mellan Karlstad och Göteborg. Trafikverket räknade med att trafiken inte skulle kunna återupptas förrän tidigast klockan 18.

– Vår personal måste titta på både loket och spåret för att se om och i så fall vilka skador som uppstått, säger Denny Josefsson.

– Bland annat brukar loket få sig en rejäl törn i den här typen av olyckor.