Nyheter

Löfven: Hoppas att vi ökar

Politik (TT) Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven anländer till Socialdemokraternas valvaka på Sveavägen 68 i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Statsminister Stefan Löfven anländer till Socialdemokraternas valvaka på Sveavägen 68 i Stockholm.

Socialdemokraterna har fokuserat på kampen mot högerextremism i sin valkampanj. Men det har också handlat mycket om schysta jobb. I kväll avgörs om partiet får behålla sina fem mandat i EU-parlamentet.

Klockan 19 öppnades dörrarna till Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i centrala Stockholm. En timme senare anlände statsminister Stefan Löfven.

– Vi ser fram emot en härlig valvakekväll. Jag hoppas att valdeltagandet blir högt och hoppas naturligtvis att vi ökar, säger han medan han och fru Ulla snabbt tar sig in på vakan.

Det är inte bara partiets egna siffror som blir intressanta att ha koll på under kvällen, tycker handelsminister Ann Linde.

Hur går det för L?

– Jag tycker också att det är spännande att se om Liberalerna klarar sig, vilket jag verkligen hoppas att de gör, säger Ann Linde.

– Sedan tycker jag också att det blir intressant att följa hur det går i andra länder, för det är ju det som avgör hur stora de politiska grupperna blir i parlamentet. Det är ju det som avgör hela inriktningen.

Under hela valrörelsen har statsministern och partiledaren Stefan Löfven upprepat att EU-valet är en folkomröstning om högerextremismen. Han har varnat för att högernationalister med en anti-EU-agenda kan få mer att säga till om efter valet och befarar att deras värderingar då får breda ut sig.

Andra frågor som S har drivit hårt är schysta jobb och arbetsvillkor och kampen mot klimathotet.

Stabilt runt 24

Senare i kväll visar det sig om väljarna anser att prioriteringarna var rätt.

I de tre senaste EU-valen har S varit största parti, även om valresultatet varit sämre än i vanliga riksdagsval. Partiet har legat mycket stabilt runt 24 procent av rösterna.

I valet 2004 fick Socialdemokraterna 24,6 procent och valet därpå 24,4 procent. För fem år sedan blev valresultatet 24,2 procent, vilket räckte till fem av parlamentets 751 mandat.