Lyftet efter stöket: "Älskar hockey just nu"

Ishockey Artikeln publicerades
Hanna Olsson har fått ett lyft i karriären efter fjolårets ofrivilliga paus. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Hanna Olsson har fått ett lyft i karriären efter fjolårets ofrivilliga paus. Arkivbild.

Brytningen från Djurgården blev både uppslitande och frustrerande.

Ett år senare har Hanna Olsson lyft till en ny nivå – och tackar fjolårets ofrivilliga paus.

Hockeylivet leker för Hanna Olsson som är på väg mot rekordnivåer både personligen och med HV71.

Smålandslaget, som redan säkrat seriesegern, är på väg att slå Luleås "omöjliga" poängrekord från säsongen 2016-17 och behöver ta tio poäng på de fyra återstående matcherna för att bräcka det.

Olsson, som trots sin ungdom gör åttonde säsongen i SDHL, själv är bara två poäng från sitt personliga poängrekord – från Djurgården 2017-18 – och har öst in 44 poäng, 21 mål och 23 assist, på 32 matcher.

Med det är hon överlägset bästa svenska i damligans poängliga och ligger femma totalt.

En skön utveckling jämfört med för ett år sedan. Det var i januari i fjol hon plötsligt bröt sitt kontrakt med Djurgården då hon tyckte att klubbens ambitioner var för låga. Djurgården stoppade henne från spel i någon annan klubb och i stället åkte hon hem till västkusten och moderklubben Skärgården.

"Enormt tacksam"

Hon fick bara spela matcher med landslaget och övrig tid ägnade hon åt hård träning där hon bland annat specialdrillades av Martin Jansson, nu tränare i Frölundas J18-lag.

– Han körde individuell träning med mig varje morgon. Jag är enormt tacksam över det och känner att jag har mycket nytta av det nu, säger hon.

Då, för ett år sedan, var hon givetvis ledsen och frustrerad över situationen som uppmärksammades stort. Nu ser hon annorlunda på det.

– Med facit i hand så var det var jättebra och en viktig tid för mig att kunna fila på detaljer. Det här individuella hinner man kanske inte träna så mycket under säsongen med laget, säger hon.

"Nu det roliga börjar"

TT: Vilken detalj har du utvecklat mest?

– Det är nog skottet, att kunna skjuta i trängda lägen och när inte pucken ligger precis platt på isen. Övar man mycket skott så behöver man inte så mycket tid på sig, säger hon.

Klubbytet från Djurgården till HV71 har blivit en jackpott.

– Det har betytt jättemycket. Först och främst har vi ett väldigt bra lag på pappret med många spännande individer. HV som förening jobbar också mycket med struktur genom hela ledet, vi försöker ha samma spelidé som herrarna och det avspeglar sig tydligt, säger Olsson som tidigare har vunnit SM-guld med både Djurgården och Linköping.

I mitten av februari börjar slutspelet där Hanna Olsson jagar sitt tredje SM-guld efter fullträffarna med Linköping (2014) och Djurgården (2017).

Innan dess spelar Damkronorna Euro Hockey Tour-finalen på hemmaplan i Småland, genrepet inför B-VM i Frankrike i april. Efter förra säsongens fiaskodegradering från A-VM är det revansch som gäller.

– Det är nu det roliga börjar, det är det här man har väntat på och kämpat för hela säsongen. Jag känner mig i bra form, men nu gäller det att kliva upp ett snäpp till. Slutspelet ser jag jättemycket fram emot och med landslaget har vi påbörjat en resa där vi vill tillbaka till A-VM. Så det känns väldigt exalterande.

Fakta

Fakta: Olssons vår

5-8 februari: Euro Hockey Tour-slutspelet (Tranås, Eksjö).

14-15 februari: Grundserien avslutas i SDHL.

19 februari-19 mars: SM-slutspel.

12-18 april: B-VM i Angers, Frankrike.

 

Visa mer...