Nyheter

Misshandlat tiggerioffer fick missfall

Brott Artikeln publicerades
Polisens bild från ett av lägren utanför småländska Hovmantorp där flera av tiggerioffren ska ha bott.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Polisens bild från ett av lägren utanför småländska Hovmantorp där flera av tiggerioffren ska ha bott.

De lockades från Bulgarien till Sverige för att få lön för tiggeri eller arbete.

Pengarna misstänks sju landsmän ha stoppat i egen ficka och om tiggarna inte skötte sig kunde de bli slagna. En gravid kvinna ska ha misshandlats så svårt att hon drabbades av två missfall.

En efter en ställer sig tiggarna i en kö ute i den småländska skogen. I skymningen har det blivit dags för tiggarna att lämna över sina ihopsamlade pengar till sin bulgariske landsman.

– Varför ska jag ta deras pengar, var och en tigger för sig, säger en 42-årig man i ett förhör när han får se en av polisens spaningsbilder.

Han är en av sju bulgariska män som i dag tar plats i Lunds tingsrätt när rättegången i Sveriges största människohandelsåtal gällande tiggeri startar. Ligan består av en 60-årig man, hans tre söner och två av hans barnbarn samt en bekant till familjen. En 76-årig svensk man är åtalad misstänkt för medhjälp till människohandel. Alla åtalade nekar till brott.

Polisens spaning, som pågick från maj 2017 till tillslaget i början av december samma år, visar att de åtalade själva inte har tiggt i Sverige. Via avlyssnade samtal mellan de åtalade framkommer det att tiggarna – som de kallar "folket" – ska ha instruerats vad de ska säga om polisen frågar vem som är chef.

– Det är viktigt att folket säger att de inte arbetar för mig, säger en av de åtalade.

I den runt 3 000 sidor långa förundersökningen målas det upp en bild att ligan kan ha kontrollerat minst 40 människor genom att exempelvis skuldsätta offren när de gått på toa eller somnat på sin plats. 13 brottsoffer ingår i åtalet och de ska höras via videolänk från bulgarisk domstol under den 28 dagar långa rättegången.

En 22-årig man åtalas även misstänkt för att ha misshandlat två av tiggarna. En gravid kvinna ska ha drabbats av missfall två gånger – ena gången var hon gravid i fjärde månaden – av hans misshandel.

– Det stämmer inte, säger han om misshandelsanklagelsen.

Runt två miljoner kronor misstänks ha förts ut från Sverige under knappt två års tid. En del av pengarna tros ha gått till renoveringar av gärningsmännens bostäder hemma i Bulgarien, enligt åtalet. Utredningen visar att offren själva bor i nedgångna hus utan rinnande vatten och där behoven får uträttas i skjul på gården.

– Det blev färg över, så jag har målat invändigt, kaklet ska sättas upp i morgon. Vi ska ta in vatten och montera tvättfat, säger 42-åringen i ett avlyssnat telefonsamtal till sin medåtalade son.

Fakta

Åtalet

Sju bulgariska män, i åldrarna 20 till 60 år, är åtalade vid Växjö tingsrätt misstänka för människohandel. En 76-årig svensk man åtalas misstänkt för medhjälp till brottet. 13 brottsoffer ingår i åtalet. Samtliga åtalade nekar till brott.

Rättegången börjar i dag och hålls i Lunds tingsrätt eftersom ingen förhandlingssal i Växjö är stor nog för att få plats med alla tilltalade och deras försvarare. 28 förhandlingsdagar, inklusive reservdagar, är inbokade.

Under perioden januari 2016–december 2017 ska männen har lurat landsmän till Sverige med löfte om att få jobb eller få tigga och behålla pengarna själva.

Några jobb i Sverige har dock inte funnits. I stället har brottsoffren nästan dagligen tvingats tigga i Växjö med omnejd. Pengarna som de fått in har hamnat i de åtalades fickor.

Polisen kom ligan på spåren efter att en bulgarisk man blivit bortförd och grovt misshandlad under våren 2017. I maj samma år påbörjade polisen sin spaning mot ligan och via tillslag den 5 december i Kronobergs och Kalmars län slogs nätverket sönder.

Den 76-årige svenske medborgaren är misstänkt för att ha låtit de åtalade inhysa offren i ett hus och i husvagnar på hans tomt.

Två av männen är även misstänkta för misshandel av tre målsägande och en av männen är även misstänkt för att ha rånat en landsman.

Källor: Åtalet och förundersökningen.

Visa mer...