Olsson – talangen som snabbt blev given

Fotboll Artikeln publicerades
Kristoffer Olsson, på kort tid en nyckelspelare i landslaget.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kristoffer Olsson, på kort tid en nyckelspelare i landslaget.

Kort inskolning, rätt in i hetluften och leverans direkt.

På ett år har Kristoffer Olsson gått från framtidslöfte till ordinarie på landslagets mittfält.

Det brukar heta att det ska skyndas långsamt eller att det ska väntas på sin tur. Inte så sällan är det en fotbollstränares reflexmässiga försvarsmekanismer för att inte våga släppa fram en i sammanhanget oerfaren spelare.

Hellre hålla sig till det som är tryggt, testat och som duger än att chansa med någon du inte riktigt vet var du har.

Förbundskaptenen Janne Andersson är inte en tränare av den ullen. I oktober förra året plockade han in Kristoffer Olsson i truppen till bortamötet med Ryssland i Nations League och vänskapsmatchen mot Slovakien.

Tog för sig

Olsson hade imponerat i blivande allsvenska mästarlaget AIK och Andersson hade länge följt honom noga. Mittfältaren checkade in med tre vänskapslandskamper på sitt CV. Inte mycket att sätta emot i den hårda konkurrensen.

I Kaliningrad satt han på bänken, mot Slovakien startade han – och alla som följde matchen såg att här kom en lirare som inte bara vågade utan som också tillförde landslaget något det saknat. En kvicktänkt, snabbfotad spelare som bröt mönster.

En månad senare startade han igen, när landslaget säkrade segern i Nations League-gruppen i returen mot ryssarna på Friends arena.

Genombrott är ett slitet och emellanåt slarvigt använt ord men det var det som gärna användes efter Olssons prestation den kvällen. Med största sannolikhet startar han i EM-kvalet mot Rumänien i Bukarest på fredag.

Lätt att komma in

Sedan dess har han – med ett undantag – varit en självklar ledare i lagets maskinrum. Mot Spanien på Santiago Bernabéu valdes Olsson bort, ett beslut Andersson också fick kritik för. Varje tillgänglig spelare med utsökt bollvårdande förmåga hade behövts i 0–3-manglingen i Madrid.

TT: Har det gått oväntat lätt att ta platsen på landslagets mittfält?

– Det är inget jag tänkt på själv, man är i nuet och fokuserar. Men det här laget är väldigt lätt att komma in i. Det är tydligt hur vi ska spela från Jannes och Peters (Wettergren, assisterande förbundskapten) sida, både offensivt och defensivt.

– Jag fick chansen av dem och jag känner att jag har tagit den. Det har kommit ganska naturligt, säger Olsson.

TT: Känner du dig given i startelvan nu?

– Det är alltid så att man vill spela och det är klart att man blir varm i kläderna när man spelat alla matcher utom en från start. Det är naturligt att jag känner mer ansvar.

TT: För ett år sedan blev du glad över att få spela, nu blir du besviken om du inte får?

– Nej. Landslaget är annorlunda. I klubblaget vill man verkligen spela och bli viktig. I landslaget är det en ära att spela, att representera Sverige.

Marcus Berg, landslagsanfallaren och klubbkompisen i Krasnodar, är imponerad över hur snabbt Kristoffer Olsson blev en viktig pjäs på vägen till EM-slutspelet i sommar.

– Han är en fantastisk spelare, otroligt skicklig med bollen och har även arbetskapaciteten. Han gör det otroligt bra här och även i Krasnodar. Jag hoppas att det fortsätter så för honom. Då kommer det att bli riktigt bra, säger Berg.

Fakta

Fakta: Kristoffer Olssons landslagsår

20 november 2018: Olsson spelade 88 minuter mot Ryssland (2–0) i Nations League – i sin första tävlingslandskamp.

Olsson imponerade innan dess i träningslandskampen mot Slovakien i oktober. Under EM-kvalet har han varit startspelare i sju av åtta matcher. Olssons facit hittills i landslaget under 2019:

23 mars: Rumänien, 2–1, 90 minuter.

26 mars: Norge, 3–3, 90 minuter (utbytt).

7 juni: Malta, 3–0, 90 minuter.

10 juni: Spanien, 0–3, fem minuter (inhopp).

5 september: Färöarna, 4–0, 90 minuter.

8 september: Norge, 1–1, 90 minuter.

12 oktober: Malta, 4–0, 90 minuter.

15 oktober: Spanien, 1–1, 90 minuter.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Kristoffer Olssons landslagsår

Född: 30 juni 1995 i Norrköping.

Klubb: FK Krasnodar, Ryssland (sedan 2019).

Tidigare klubbar: Sleipner, IFK Norrköping, Arsenal, Midtjylland, AIK.

Position: Mittfältare.

Landskamper: 19 U17, 15 U19, 27 U21, 13 A.

Aktuell: Slog sig in på landslagets mittfält förra hösten och har sedan dess spelat samtliga EM-kvalmatcher utom en från start. Startar med största sannolikhet mot Rumänien i Bukarest på fredag. Svensk seger där och EM-slutspelsplatsen är klar.

Visa mer...